Reiseforslag: Strandliv, vingårder, byer og vulkanske grotter

11 netter fra kr 42.500 pr. pers i dbl. rom som inkluderer:

  • alle flybilletter
  • overnatting på 4* hotell i følge program
  • utflukter og måltider i følge program

Santiago de Chile, Santa Cruz, Valaraiso

Chile er et land av kontraster. Fra tropisk klima til Antarktis, vulkaner, ørkener, storbyer - og et gjestfritt og vennlig folkeferd. Unn deg en ferie for alle sanser.


Dag-for-dag program

Dag 1: Ankomst til Santiago de Chile
Du blir møtt på flyplassen og får transfer til hotellet. Om ettermiddagen vil du bli kjent med hovedstaden som er et yrende mikrokosmos som ble grunnlagt av spanjolene i 1541. Byen er stor med cirka 5.4 millioner innbyggere og fjellene i øst danner et monumentalt bakteppe og er et godt orienteringspunkt. Innimellom gedigne høyhus ligger det arkitektoniske perler fra kolonitiden. Plaza de Armas er Santiagos sjel med små spesialbutikker, salgsboder og underholdning på hvert gatehjørne. Her ligger både katedralen og sentralmarkedet. Rett ved, troner La Modeda, presidentpalasset som er vakkert renovert etter kuppet i 1973. Ifølge UDs landsider befinner du deg i det tryggeste området i Sør-Amerika. Santiago er stedet for kulinariske oppdagelser. I Patio Bellavista finner du de beste restauranter og et par chilenske klassikere du bør få med deg er lammesteik og havål. Gamlebyen er et kapittel for seg og musikkbarene ligger tette som hagl. Uansett musikksmak så finner du et sted som passer deg.  
Overnatting Santiago.

Dag 2: Santiago – San Pedro de Atacama
Etter din første chilenske frokost blir du hentet og kjørt til flyplassen for en kort flytur til Calama.
Ved første øyekast kan det nesten føles som om du har landet i et månelandskap - en hardnakket ørken hvor kaktusplantene er høye som trær og hvor snødekte vulkaner stopper horisonten. Velkommen til Valle de la Luna, månedalen, hvor du finner klipper som breker, merkelige saltfigurer og bisarre klippeformasjoner, alt badet i et forunderlig lys.
Overnatting i San Pedro.

Dag 3: San Pedro – Atacama-saltsjøen
Etter frokost går turen til en vakker inkafestning og et besøk i den 2 800 år gamle landsbyen Tulor. Her finnes de eldste sporene etter menneskelig bosettelse på Atacamas saltsletter, som på et mirakuløst vis har blitt bevart. Området er 2 000 år gammelt og kjent som ”likan antai-kulturens vugge”. Dette er jordens svar på Mars, et av stedene i verden med minst nedbør og en salig blanding av fjell, sand, gamle og nye vulkaner, geysirer og saltsjøer og et oppholdssted for utallige rosa flamingoer. Men, først skal du til et noe frodigere landskap langs elven San Pedro, hvor det er irrgrønt og i skarp kontrast til ørkenlandskapet.  På veien til saltsjøen passerer du fenomen som Quebrado del Diablo og nasjonalskatten Toconao på litt under 2 500 meters høyde, konstruert av hvit vulkansten.
Salar de Atacama er de tredje største saltsletter i verden, og brer seg utover et hundre kilometer stort ruglete, vulkansteinområde. Til tross for utseende som en ekstremt karrig grobunn, her finnes en helt egen flora og fauna. Rosa flamingoer er det synligste og de ser prehistoriske ut stående på ett ben eller flyvende som en rosa pinne.
Overnatting San Pedro.

Dag 4: Et Tatio og Mahuca
Etter frokost reiser du til Tatio-geysiren, som troner 4 300 meter over havet. Store dampskyer pustes med regelmessige intervaller opp mot himmelen, lukten av svovel er ganske intens. Det geotermiske området koker og syder og gir en følelse av å ha havnet på en helt ny klode. Den lille tradisjonelle fjellandsbyen, Mahuca, er neste stopp. Her bor det cirka fem barn og tjue voksne samt at de har en vakker liten kirke. Lamadrift er hovednæringen til fjellfolket, men de selger kunsthåndverk og har en kafé.  I ettermiddagens lys reiser du gjennom dalen og tilbake til San Pedro for overnatting.

Dag 5: Calama – Puerto Montt – Puerto Varas
Etter frokost blir det transfer til flyplassen og flytur til det spektakulære lake District med ankomst Puerto Montt flyplass. Det er ingen skrivefeil, men oppkalt etter Mr. Montt. Du befinner deg i et tyskinspirert område for byen ble grunnlagt av tyske immigranter som hadde med seg verktøy og kunnskaper fra hjemlandet. De skapte et lite Tyskland i vakre omgivelser. Puerto Montt gjør som Norge og satser hardt på lakseoppdrett. Etter et besøk på innvadrermuseet Felmer i Nueva Braunau, fortsetter du til den tyskeste byen av alle, Puerto Varas som ligger ved bredden av Chiles største innsjø, Lago Llanquihue. På det dypeste er det 1 500 meter til bunns. Byen har cirka 30 000 innbyggere, med tyske bindingsverkshus. Her får du også sauerkraut, fleskeknoker og deilige bakevarer. I bakgrunnen stiger den perfekt kjegleformede vulkanen, Osorno, 2 660 meter inn i skyene. Du vil få en liten byvandring og en innføring i tysk byggeskikk. NB! De første tyskere kom på 1800-tallet og ikke med den andre bølgen etter krigen.
Overnatting i Puerto Varas.
 
Dag 6: Osorno-vulkanen og Petrohue
Etter frokost skal du på vulkantur, så ta på gode sko og en varm jakke. Chile har 99 aktive vulkaner og bare Indonesia kan skryte på seg flere. Osorna har hvilt til snart 200 år, og fra toppen har du fantastisk utsikt over landskapet og sjøene. Du forsetter gjennom et melkesjokoladelandskap til Chiles eldste nasjonalpark, Vicente Pérez Rosales National Park. Du befinner deg i et naturskjønt område hvor vulkanene dominerer horisonten og hvor flora og faunaen er unik. Her bor det blant annet pumaer, men de er veldig lettskremte. Sammen med guiden vil du ta en runde og få en herlig innføring i parkens særegenheter og fossefall.
Overnatting Puerto Varas.

Dag 7: Chiloe - Ancud og pingviner
I dag er det tidlig frokost for å komme tidsnok til fergen over Chacao-kanalen. Har du litt flaks kan du nyte synet av delfiner og sjøløver på overfarten. Ved ankomst Ancud på den nordligste delen av øya Chiloe, som er den femte største øya i landet, vil du kjenne at du er kommet til et underlig sted. Du befinner deg på en øy med et hardbarka sjøfarende øyfolk, med en sterk tro på nisser, gnomer og det underjordiske, men de har også en kirke! Arkitekturen rommer hus i alle regnbuens farger som står på påler langs vannet. Her kan du oppleve Chiles hekseøy, hvor spirituelle krefter står i fokus. Spesiellretten som kalles curanto er en vidunderlig fiskegryte og må bare prøves. Kirken fra det 16-århundre står på Unescos verdensarvliste. En rusletur rundt i knallfargede Ancud, et besøk på markedet og en titt på fortet, står på å gjørelisten før du setter kursen mot pingvin koloniene. Puñihuil er det eneste stedet i verden hvor Humboldt- og Magellan-pingviner lever sammen. Sammen er de speidende, snåle, klumsete og innmari søte.
Båt tilbake og overnatting Puerto Varas.

Dag 8: Puerto Montt – Punta Arenas og Perto Natales
Etter frokost skal du en tur på det berømte markedet i Puerto Montt. Overfloden av sjømat fra øya Chiloe ble i det 17-århundre til et marked der fiskerne kunne kjøpe ferdige fiskeretter før de reiste tilbake til øya.  I dag er det ikke bare fisk på markedet, men også alt du kan drømme om av håndarbeid fra Chile. Du skal videre til Patagonia og blir kjørt til flyplassen og fløyet til Puerto Natales.
Overnatting Puerto Natales.

Dag 9: Nasjonalparken Torres del Paine
Etter frokost er det fulldags utflukt til nasjonalparken Torres del Paine med snødekte fjelltopper og fossefall. Lamaene her heter, Guanacos og Vicuñas og løper fritt i det spektakulære landskapet som forteller at du er i nærheten av verdens ende. Her skrumper det sør-amerikanske kontinentet sammen i et crescendo av surrealistiske naturopplevelser. Isbreer i alle nyanser fra rosa til mørkeblått og vidunderlige utsiktpunkter venter deg i den chilenske delen av Patagonia. Nasjonalparken Torres del Paine, har fått navnet etter fjellkjeden med samme navn.  Ha et tomt minnekort – dette er ikke småtteri!
Overnatting Puerto Natales.

Dag 10: Puerto Natales- Punta Arenas - Santiago
Etter frokost skal du på busstur til Punta Arenas. Punta Arenas er det eldste permanente bosetningsområdet i det sørlige Patagonia. Opprettelsen av Punta Arenas var et viktig grep for å gjøre Chiles krav på Magellan-stredet. I 1860-årene ble sauer hentet fra Falklandsøyene og introdusert i landområdene rundt Magellan-stredet, og sauedrift ble raskt viktig i sørlige Patagonia. Ferdinand Magellan var den første europeer som beskrev Patagonia og ifølge oppdageren var menneskene i området kjemper, noe mellom tre og fire meter høye, usiviliserte og råbarka. Hans ide om menneskene levde fram til cirka 1 900 da høyden på patagonieren ble redusert til et par pinglete meter. Ordet patagoner betyr stor fot. Du vil få en guidet omvisning i byen før du tar flyet til Santiago.
Overnatting Santiago.

Dag 11: Avreise med frivillig tur til vingård.
Du kan nyte dagen i hovedstaden eller bli med til Santa Rita Vingård ved foten av Andesfjellene. Blir du med på vintur vil du passere mil etter mil med vinranker før du kommer fram til vinsmaking og et dypdykk i vingårdens mange prosesser. I kjelleren ligger familiens samling av pre-colombiske kunstskatter. Lunsj før avreise til Santiago og hjemreise til Norge. Pablo Neruda er utvilsomt Chiles store sønn og med hans ord i sinnet kan du reise hjem med visshetene om at denne reisen var fantastisk.

“Langsomt dør den som forblir en slave av sine vaner
den som hver dag vandrer i samme spor
den som ikke forandrer retning
den som ikke tar sjanser eller skifter farge på klærne
den som ikke snakker med ukjente”

Reis til Chile når du vil, gjør hva du vil og vær borte så lenge du vil... Alle våre reiseforslag er fleksible og kan forvandles til ditt personlige eventyr.