Fakta    

Hovedstad: Lima
Offesielt språk: Spansk og Quechua
Ant. innbyggere: Over 25 mill
Valuta: Nuevo Sol
Kredittkort: Vanlig i sentrale strøk. Bankautomater finnes nesten overalt

 

Klikk her for reiseforslag til Peru


Mytiske og magiske Peru

Inkariket ruger over eldgamle hemmeligheter som trigger fantasien og eventyrlysten. Over det ufattelige Colca-juvet svever jaktende kondorer. Indianerkvinner bærer replikaer av de spanske kolonistenes flosshatter, og livet på Titicacasjøen er en surrealistisk kamp på synkende sivøyer. Kronen på verket er Machu Picchu, et av verdens uforståelige underverker som er innspunnet i mystikk. Å komme til bunns både i inkakulturen og dagens Peru, er nok ganske umulig. Det sies at veien blir til mens du går, og eventyret starter med en av Espnes mange forslag til en reise til verdens «kanskje» mest varierte og hemmelighetsfulle land. 

Vi er stolte av å kunne tilby fem forskjellige program til Peru. Som skreddersøm flest kan vi forandre, utdype, forenkle og ikke minst forlenge alle forslag. Uansett hvor du er og hva du ønsker å kombinere, så kan vi hjelpe deg.

 Hvorfor Espnes nyter Peru

Mystikken, skjønnheten og de enorme naturvariasjonene er kanskje det vi i Espnes først og fremst faller for. Også det at inkakulturen forsvant totalt under de spanske conquistadorene. Vi holder jo gjerne med de svakeste og dette var bokstavelig talt en kamp mellom David og Goliat med datidens moderne muskedundre - pil og bue.  Peru strekker seg fra verdens tørreste ørken hvor det ikke har regnet på 400 år, til daglige regnskyll ved Amazonas. Andesfjellene ruver opp til 6 500 moh. og har verdens høyeste jernbane og et spesialtilpasset kokobladtyggende folkeslag. For utenom Machu Picchu, som får nesten all oppmerksomhet, er det tusenvis av imponerende inkaruiner og de vakreste bygninger fra kolonitiden. Folket, en intrikat miks av indianere, afrikanere og europeere, som tror på alt fra katolisismen til eldgammel naturreligion – bidrar stort til å gjøre Peru til en unik destinasjon.

Det surkler under bena på sivøya i Titicacasjøen og i horisonten ser du havnen i byen Puno, hvor det ryker fra markedet. Lukten av grillet marsvinkjøtt (en delikatesse i Peru), anes helt ut hit til Uro-indianernes sivøyer. På Uro later de som om det er helt ok å bo på en synkende sivøy. På fastlandet er flosshatt et elsket plagg, og sammen med indianske neonfargede skjørt, lange oljede fletter og med en pipe i munnviken - er bekledningen komplett. Cuzco er bygget på grunnmurer som ble hugget av ufattelige fingernemme inkaer, og da spanjolene kom, bygget de noe fint på toppen av indianernes fagkunnskap. Det er umulig ikke å bli grepet av Peru. Dette landet er i en helt egen klasse! De har ikke en monokultur, men et liv med et fast tak i historien, og med en natur som kan få en fjellglad nordmann til å bli litt småflau over våre pinglete fjelltopper. 

Historien i et nøtteskall:

Før Inkaene gjorde sitt inntog på 1100-tallet, var Peru hjemsted for lokale kulturer. En av disse var Norte Chico som er kontinentets eldste sivilisasjon og eksisterte allerede 3 000 f.Kr.  På 1100-tallet vokste Inkariket frem rundt byen Cuzco, og i løpet av de neste 300 årene erobret inkaene nærmere en tredjedel av Sør-Amerika. Inkaene var et sofistikert og godt organisert samfunn og blir ofte sammenlignet med romerne. I 1532 erobret spanjolene Cuzco og la under seg hele riket i løpet av kort tid. I de følgende århundrene ble det bygget gruver og plantasjer i området hvor de innfødte arbeidet som slaver. 1542 ble Peru et visekongedømme av Spania, og Lima ble etablert som hovedstad. Utvinning av sølv og gull gjorde landet til kolonistenes administrative sentrum i Sør-Amerika.

Peru ble uavhengig i 1821, og tiden etter var preget av politisk konflikt og uro med Argentina og Chile. Fra 40-tallet til 90-tallet rådet et strengt militærdiktatur, etterfulgt av demokrati, dog med økonomisk krise. I dag er Perus økonomi på vei oppover, men landet sliter fremdeles med høy arbeidsledighet og store sosiale forskjeller. En liten elite med spansk opphav sitter både med makten og rikdommen i landet, mens en stor andel av innbyggerne, spesielt urbefolkningen, lever i fattigdom. Landet eksporterer først og fremst fiskemel, bomull, sukker, kaffe og mineraler som sølv, kobber, sink, olje og gull.

Folket:

Peru har 31,15 millioner innbyggere og de fleste snakker spansk. Det store flertallet peruanere har delvis urfolkssopphav eller hører til urbefolkningen.  I Peru brukes betegnelsen ”indígena” eller ”nativo” for urfolk fra regnskogen i Amazonas. Urfolk fra Andesfjellene hører i hovedsak til quechua og aymara-befolkningen, og cirka 3,7 millioner mennesker harquechua eller aymara som morsmål. Det er også en minoritet med afroperuanere. Mange av disse er etterkommere etter afrikanere som kom til landet som slaver på 15- og 1600-tallet. På slutten av 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet var det migrasjon fra Italia, Kina og Japan.

Klima:
Det er store klimatiske forskjeller i Peru. På kysten, hvor det er tørt og flatt (Lima, Ica, Nazca, Paracas, Trujillo) er det varmest mellom desember og april. Det er spesielt varmt om dagen, men om kvelden kan det bli litt kjølig. På nordkysten er det varmere og sommer så og si året rundt.
I høylandet (Cuzco, Arequipa og Puno) er det for det meste tørt og den beste tiden for reiser er mellom april og oktober når det er lite regn og mye sol på dagtid. Om kvelden kan temperaturen synke ned mot null og det kan bli minusgrader. Regnsesongen i dette området er fra november til mars.
I regnskogen er klimaet tropisk og det varmt, vått og mye regn så og si året rundt. Den beste tiden for reiser er mellom april og oktober.  Sommeren regnes fra desember til april med 20-30 grader.
Vinteren regnes fra mai til november med 15-20 grader. Litt mindre sol i denne perioden.

 

Perus kjøkken:

Visste du at både tomat og potet opprinnelig kommer fra Peru? Det sies at ingen steder i verden er avokadoen mykere og ingen steder har maisen større og mer saftige korn. Med 28 forskjellige klimasoner, og et kjøkken som takket være arven fra Inkariket, Amazonas, Spania, Frankrike, Asia og Afrika, er det peruanske kjøkken beskrevet i Guinness rekordbok for størst mangfold og variasjon. Langs kysten sies det å eksistere 2 000 forskjellige supper og landet har mer enn 250 dessert-typer. Perus nasjonalrett er Ceviche. Det er rå fisk marinert i sitrussaft, aller helst lime, og smakt til med friske urter og gjerne litt chili. Den serveres ofte med maischips ved siden av. Den er veldig god tillaget med torsk eller kveite. Lomo saltado, saltet oksekjøtt, er en av Perus mest populære retter – og det med rette; kinesisk soyasaus og peruansk chili er en knallkombinasjon. Cusqueña er godt et ølmerke fra Cuzco i Peru. Bryggeriet ble grunnlagt i 1908 og ølet selges i hele Amerika.

 

Tidsforskjell:

Når vi har sommertid i Norge ligger Peru syv timer bak oss i tid. Og når vi har sommertid er tidsforskjellen på seks timer.