Fakta    

Panama City er regnet som Mellom-Amerikas livligste hovedstad. Den er vakkert plassert med en vidunderlig kystlinje med mer enn 1 500 øyer og omringet av regnskog med et utrolig dyreliv. Panama er mer enn en hatt og en kanal, og er et enkelt og spesielt vennlig land å reise i.

To verdenshav og en natur helt utenom det vanlige er noe av det Panama kan lokke med. Republikken Panama er ikke et gammelt land om man sjekker i historiebøker. Landet fikk uavhengighet fra Spania i 1821, men valgte å bli en del av Columbia fram til 1903. Panama har en unik plassering mellom to verdenshav og en vannvei som forbinder Atlanterhavet og Stillehavet. Likevel er det ikke bare natur og to hav som trekker turister til Panama. Regjeringen i landet har nemlig innført skatteregler som gir opp til 100 % skattefritak for turistnæringen. Det har ført til en sterk økning i turisme, lave priser og stor nybygging av hoteller og spisesteder.

Antall innbyggere: Ca 3.6 millioner
Tidsforskjell til Norge: -7 timer
Hovedstad: Panama City
Valuta: Amerikansk dollar, Panamansk balboa
Styreform: Republikk
Offisielt språk: Spansk
Største religion: Romersk-katolsk

 

Klikk her for reiseforslag til Panama

 


Hvorfor Espnes liker Panama:
For det første er det umulig og ikke like Panama. Landet har er en stressfri holdning, noe som sier at her er det ok og bare være deg, enten du er på fastlandet eller på en av Panamas 1 500 øyer. Plassert mellom nabolandene Costa Rica og Colombia, er Panama så heldig at det har kyst både mot Atlanteren og Kariben. Et ungt land, men med en ufattelig spennvidde både historisk, typografisk og også når det kommer til flora og fauna. Det er ikke til å komme unna at landet har mange utfordringer, men på en annen side, hvem har ikke det? Panama City er et skyskraperlandskap ispedd historiske perler og er et hvitvaskersenter. Utenfor byen treffer du det motsatte av Panama City. Økologiske nerder som vil ta vare på alt og ingenting. Gjør som de sier, følg instruksene uansett hvor banale de syntes å være. Det er viktig for å bevare Panama som en naturdestinasjon.
Historisk sett har forskjellene blitt forminsket mellom indianer, slave og hvit. De fleste har en blanding av alt, og det gjør befolkningen uhyre vakker. Panamansk kultur gjenspeiler seg i tradisjonelle produkter som treskjæringer, seremonielle masker og leirarbeid som du vil se i arkitektur og de lokale og regionale festivalene. Mange mindre landsbyer livnærer seg, og er avhengig av turismen, ved blant annet å selge det de lager.
I øyhavet forteller skilpadder, delfiner, blomster og et utall av jomfruelige små øyer ved korallstrender og hvite små strender, en historie om et folk som vil ta vare på naturressursene.  Kort sagt, så har dette vesle landet det beste av mye.
Maten er en kulinarisk vekkelse. Fra grillet fersk fisk, hummer og østers – til mer lokale retter som alle er sterkt krydret. Chili er nasjonalkrydderet nummer en. Frityrstekte tortillas lukter himmelsk og det gjør også alt annet som tilbys for en slikk og ingenting langs veien og i byer. Panama er noe fos seg selv.

Folket:
I følge en undersøkelse fra 2014, er Panama det landet i verden der folk er lykkeligst. Og det til tross for at de er av en broket opprinnelse. Den indianske befolkningen teller omtrent 5 % av befolkningen, og blandingen av europeisk og indiansk opphav, blandet med afrikanere er rundt 70 %. I tillegg er de igjen blandet med kinesere og indiere. Med andre ord finnes alle sjatteringer og blandinger.  De fleste av landets cirka 3.5 millioner innbyggere bor på Stillehavssiden. Panama City og byen Colón er de største byene.

Klima:
Landet har et behagelig tropisk klima som stort sett varierer mellom 24 og 32 varmegrader på den karibiske siden, og litt kaldere på Stillehavet-siden. Når det gjelder planter og dyr er Panama en link mellom Nord-Amerika og Sør-Amerika, og har dermed en fantastisk variasjon.  Hvor ellers kan du bade i Stillehavet i det ene nu, og en time senere svømme i Atlanterhavet og Kariben?

Visste du dette?
Zeteks harlekinfrosk (Atelopus zeteki), også kalt Panamas gylne frosk, «vinker» med bena for å tiltrekke seg eventuelle maker og advare rivaler. Da spanske oppdagelsesreisende kom til Panama i 1501, støtte de på en rekke urbefolkningssamfunn, og noen av dem eksisterer den dag i dag. Et av disse er guna (tidligere kalt kuna). Mange av gunaene holder til i reservater på San Blas-øyene og langs den karibiske kysten nær grensen mellom Panama og Colombia. De jakter, fisker fra stokkebåter og dyrker sin egen mat. I gunasamfunnet er det sånn at når en mann gifter seg, flytter han inn hos konas storfamilie og jobber for dem. Hvis kona får en datter, kan han og kona og barna deres flytte fra svigerfamilien og etablere sin egen husstand. Ja, litt komplisert, men sånn er det i Panama.
Beste tid å reise:

Det beste tidspunkt å reise til Panama er i den tørre perioden fra desember til april. I regnsesongen kan det bli varmt og luftfuktigheten er veldig høy.  Tåler du litt varme så er dette en helårs destinasjon.

Å spise:
Panamas nasjonalrett heter sancocho, og er en veldig sterkt krydret kyllinggryte med grønnsaker. De fleste tradisjonelle retter er sterke og chillihotte.  Ropa vieja er en gryte med strimlet biffkjøtt. Carimañola er en eksotisk rett fylt med fritert egg og kjøttdeig. Stekte og kokte bananer, ris, bønner, fisk og skalldyr, ofte med kokosmelk og masse chili finnes overalt. For den som ikke liker sterk mat så finnes det velduftende tortillas (omeletter) solgt fra kjerrer på alle gatehjørner. Fransk, spansk og amerikansk mat er blitt en del av Panamas kjøkken. Men, det aller beste er grillet fisk og skalldyr.  Her kan nytes svære hummer grillet med litt lime, persille, hvitløk og olje eller nyfanget fisk grillet med litt chili og sitron, og et nesten uvirkelig utvalg av grønnsaker og salater. Når det gjelder drikkevarer kan du få alt hva hjertet begjærer av vin, øl og sprit.

Historie
Landets plassering gjorde Panama til et naturlig møtepunkt mellom flere av de største mellomamerikanske sivilisasjonene, som mayaene og aztekerne fra nord, og chibchaene fra sør. Da spanjolene ankom i 1502 erobret de fort Panama. Flesteparten av stammene som bodde i området døde ut, hovedsakelig grunnet slaveri og nye sykdommer. Landets ideelle strategiske posisjon gjorde det til et knutepunkt for det spanske imperiet i Latin-Amerika i mer enn 300 år. I 1821 ble Panama innlemmet i republikken Stor-Colombia, før landet ble selvstendig i 1903. Landet har slitt med ustabile politiske forhold gjennom hele 1900-tallet, og ble styrt av diverse militærdiktaturer fra 1968 til 1989, da landet ble invadert av USA og demokratiet gjeninnført. Amerikanerne har hatt stor innflytelse helt siden selvstendigheten, og eide frem til årtusenskiftet Panamakanalen, som ble bygget med amerikansk hjelp i 1914.

.