Fakta    

Antall innbyggere: Ca 3.6 millioner
Tidsforskjell til Norge: +3 timer
Hovedstad: Muscat
Valuta: Omani rial (OMR)
Statsoverhode: Sultanat
Offisielt språk: Arabisk

VISUM: Det er nødvendig med visum til Oman. Turistvisum på inntil 30 dager kan utstedes online og koster OMR 20 pr. person. Søk visum her:
https://evisa.rop.gov.om/#

 

Klikk her for reiseforslag til Oman


Hvorfor Espnes liker Oman: En forførende duft av krydder møter deg i dette eventyrlige landet. Basarene bugner av eksotiske varer og kjøpmenn som tilbyr antikke sølvsmykker, de vakreste håndbroderte tekstiler, lamper, tepper og kasjmir. Dette er et slags magisk evnetyr-verden med vill og vakker natur og mennesker som gleder seg over ditt besøk. Oman innbyr til fantastiske rundreiser og avslappende feriedager på uberørte strender

Oman var ekstremt lukket og levde bokstavelig talt i middelalderen fram til 1970. Radio, tv og aviser var forbudt, transport foregikk til fots eller med kamel. De første turistene fikk visum i 1987. Den dag i dag blir Omanerne glade for at du kommer!

Ifølge en taxisjåfør er den eneherskende sultanen en svært god mann som vil alle vel. Han sier videre at alle hans barn går på skolen og alle har helseforsikringer til tross for at han er lutfattig.

Ifølge den eneherskende Sultan Qaboos (pr. skrivende stund) er landet på god vei, og i et sjeldent intervju, sa han; "Det går framover, men det går sakte, sakte. Jeg tror på utvikling, men for å lykkes må det skje gradvis." 
Menn kledd i kritthvite ankelside kjortler og fargeglade kalotter, ofte med en tradisjonell dolk i beltet og kvinner som følger den muslimske kleskoden og oftest har en svart abaya (fotsid kjortel) over klærne, gir en stor feriefølelse av å være langt hjemmefra. Ser du nøye etter finner du for eksempel en perle diskret sydd inn i falden på den svarte kjortelen. Det sier litt om hvor lite det skal til for å være unik i klesveien. Tradisjonelt måtte kvinner smyge iskremen inn bak ansikts- eller neseslør, men det blir et stadig sjeldnere syn.
Turister må vise respekt og skjule skuldre, overarmer og knær på offentlige steder. Alkohol blir servert på hoteller og noen restauranter og barer.
Det er sommer hele året. Når det er som tristest i Norge så er det 25 grader i Oman. Ørkenlandet byr på lite regn, så paraplyen kan du trygt legge igjen hjemme.

Historie: Området har trolig vært bebodd i over 8000 år og ble islamisert fra 600-tallet. Oman ble aldri kolonisert, selv om Portugal opprettet flere handelsstasjoner og tok kontroll over deler av landet på 1500-tallet. Senere inngikk sultanen i Muscat vennskapsavtaler med Storbritannia, som ga landet britisk beskyttelse og ga britene betydelig innflytelse fram til 1950-tallet. Som en ledende sjøfartsnasjon, etablerte Oman et eget imperium rundt det Indiske hav, og tok kontroll med handel både i dagens Iran og Persia, samt langs kysten av Øst-Afrika og Zanzibar.
Oman var til 1970 et lukket land, med en hersker som motsatte seg modernisering. Han ble avsatt i et palasskupp som åpnet landet mot omverdenen. Kuppets hersker heter, Qābūs ibn Saʿīd Āl Saʿīd, og er Omans femtisjette hersker. Han overtok makten etter å ha styrtet faren sin 23. juli 1970. Siden da har Oman ført en åpen, vestlig-orientert politikk, og iverksatt en grad av politisk demokratisering, selv om landet fortsatt er et absolutt monarki. Omanerne sier selv at landet har utviklet seg mer de siste 35 årene enn de 700 årene før det. I 1970 var det bare noen få kilometer med asfaltert vei i landet, kamel var et viktig transportmiddel, og folk dro sjelden langt utenfor landsbyen sin.

Muscat - hovedstaden i Oman:
For bare et tiår siden var Muscat omgitt av en bymur og det var kun mulig å komme inn i byen gjennom tre porter, som ble lukket ved solnedgang. Muscat er eventyrbyen fra 1001- natt. Byen ble grunnlagt for over 900 år siden, og er fortsatt en liten juvel i den arabiske verden, en spennende blanding av middelalder og moderne arkitektur. Muscat er historie, mystikk og framtid i en og samme by. Det er intet mindre enn fascinerende og byen er delt i tre. Gamle Muscat er en stille liten, hvitmalt by, med lave bygg og hvitkledde menn. De største severdighetene er det kongelige palasset og fortene Al Jalali og Al Mirani. I Al Qurum ligger kjøpesentrene, hotell og restaurantene. Bydelen Muttrah er et Muscat som mest minner om en liten fiskelandsby. Sultanens yacht er ankret opp side om side med cruiseskip og fiskebåter. Den herlige gamle souken, det livlige fiskemarkedet og de mer bortgjemte kjøtt- og grønnsaksmarkedene ligger i denne bydelen.
 
Mat i Oman:
Et typisk måltid i Oman består av ris med lam eller fisk. Også supper og salater er vanlig. Typiske omanske retter er chicken saloona, kylling, stekt eller kokt med tomater, løk, hvitløk og grønnsaker.  Det kommer utrolige rikdommer fra havet rundt Oman. Muslinger, østers, gambas og blekksprut, tunfisk og grillet havabbor, hummer - for alle som liker havets frukter, gled dere!
Det brukes mye krydder som safran, kanel, kryddernellik, ingefær, og alltid ris.
Samak pablo er smakfull fisk, bakt med kokosmelk og gurkemeie.
Den nasjonale desserten er halwa som kokes i store kobberkjeler over åpen ild, og som består av sukker som er karamellisert med smør og stivelse, safran og kardemomme. Dadler brukes også mye. Khawa er omansk kaffe som er tilsatt kardemomme.

Best å reise: Oman kan besøkes hele året, men anbefalt tid er mellom oktober og april. I sommermånedene er det veldig varmt.

Fakta om Oman: Innbyggertallet er cirka 3.3 millioner og det betyr et av de tynnest befolkede landene i verden. Det bor 7,8 personer per km2, mens det i Norge bor 15 personer per km2.

Språk: Arabisk er offisielt språk, andre utbredte språk er swahili, urdu og hindi. Engelsk går greit, spesielt i byene.

Økonomi: Til tross for at olje- og gassforekomstene er forholdsvis små, er de grunnmuren for landets økonomi sammen med fiskeri og landbruk.  Den viktigste nytteveksten er daddelpalmen, i oaser og plantasjer langs kysten dyrkes også bananer, lime, granatepler, fôrgress og grønnsaker. Helt siden antikken har den verdifulle harpiksen som brukes i røkelse, blitt dyrket. Oman er verdens største produsent av røkelse.

Religion: Oman er det eneste landet i verden der den islamske retningen, ibadiyya er statsreligion. Omtrent 75% av befolkningen er ibadi, men det finnes også sunni-muslimer og noen få prosent sjia-muslimer. Oman har cirka 10 000 moskeer. Tradisjonelt var de enkle jordbygninger uten kupler og minareter.  I moderne tid har de blitt mer påkostet og den største er Sultan Qabus-stormoskéen i Muskat.

Å lese før reisen: Arabian Sand fra 1959 av den britiske oppdagelsesreisende Wilfred Thesiger. Engelskmannen reiste gjennom Rub al-Khali ørkenen med beduiner og kameler og har skrevet et mesterverk om reisen.
Den engelske piken. Roman av Katherine Webb.