Fakta    

Antall innbyggere: Ca 26.5 millioner
Tidsforskjell til Norge: + 4 timer og 45 minutter. Nepal er det eneste landet i verden hvor tidsforskjellen til andre land måles i 15 minutter, ikke hel og halv time.
Hovedstad: Katmandu
Valuta: Nepalske rupi
Styresett: Republikk
Offisielt språk: Nepali

 

Klikk her for reiseforslag til Nepal

 


Hvorfor Espnes er glad i Nepal

Det er umulig ikke å falle for landet som har opplevd så mye og smiler så stort. Sett deg godt til rette på en lav skammel på et tehus i Kathmandu, pust dypt inn og observer de som går forbi. Han med eselkjerren, hun med den sjokkrosa sarien, oransje og bordeauxrød-kledte buddhistmunker med små bjeller, han som selger jasmingirlandere fra håndkjerren, akterutseilte hippier, ryggsekkturister, vakre kinesiske jenter i Hello Kitty t-skorter – en mosaikk av Nepal! I Norge bygger nepalske skjerpaer turstier til våre nasjonalhelligdommer. Dette kan de, og norske fjelltopper er ikke noe å regne med for Himalayas menn.

I Kathmandu er mangfoldet noe overveldende. Landet har aldri vært kolonisert, men er en ganske ny republikk, og har en fatalisme vi bare kan drømme om. Unesco-vernede klostre, stupaer og templer ligger spredt utover landet, og bønneflagg i alle farger ber om bedre tider. Et dypt religiøst og åndelig folkeslag ønsker at du skal nå ditt Nirvana, et punkt i fullkommen balanse hvor du er lykkelig.  Det som mangler i grunnleggende skolegang blir på mange måter kompensert i tradisjoner. ”Jeg gjør som vi alltid har gjort og det er min trygghet”, tenker en nepaler, og sånn er det! Dette er en tidsreise inn i en helt annen epoke, ispedd modernitet her og der. En relativt liten befolkning med over 100 forskjellige dialekter, et tolerant syn på religion med en hærskare av forskjellige trosretninger. Det sikre er at alle er dypt troende og at dette er en ferie utenom normen.

Historie
På 1700-tallet begynte den den lille fjellstaten Gorkha under ledelse av kong Prithvi Narayan Shah å erobre mange nabostater. Grunnleggelsen av det moderne Nepal regnes fra Gorkhas erobring av Katmandu i 1768. Staten beholdt det offisielle navnet Gorkha fram til 1930, da de fikk navnet Nepal. Inneklemt mellom India og Kina, har begge gigantnasjoner hatt sterk innflytelse på lille Nepal opp gjennom historien. Landet har imidlertid aldri vært kolonialisert, selv om både indere og briter i lange perioder har styrt utenrikspolitikken. Nepal har hatt lange tradisjoner for egenrådige konger med stor makt, og er også berømt for korrupte politikere. Nettopp ønsket om å fjerne landets konstitusjonelle monarki ledet til det blodige maoistopprøret, også kjent som «Folkets krig», fra 1996. Kamphandlingene som fulgte det neste tiåret, krevde 15 000 menneskeliv. I 2005 gikk monarkiet av. Etter store demonstrasjoner og internasjonalt press ble nasjonalforsamlingen gjeninnsatt våren 2006. Så fulgte fredsforhandlinger mellom regjeringen og maoistene, noe som førte til en fredsavtale. I 2007 fikk Nepal en midlertidig grunnlov som skulle gjelde frem til en ny grunnlov ble ferdig. I juni 2008 abdiserte kongen og Nepal ble republikk.

Fakta Nepal:
Nepal er inneklemt mellom India i vest, sør og øst, og Kina i nord.
Offisielt navn: Den Føderale Demokratiske Republikk Nepal
Hovedstad: Katmandu
Flateinnhold: 147 181 km2 (litt mindre enn halvparten av Norge)
Fjell: 8 av 14 fjell i verden som er høyere enn 8.000 meter ligger i Nepal, blant dem Mount Everest
Største byer: Katmandu, Pokhara, Nepalgunj, Birgunj, Biratnagar og Butwal
Språk: Nepali er det offisielle språket i Nepal. Engelsk benyttes i tillegg innenfor offentlig forvaltning, forretningsliv og utdanning. Nepal har også mange minoritetsspråk.
Folketall: Nesten 30 millioner
Forventet levealder: 67 år

Ordinært turistvisum fås ved ankomst på Tribhuvan flyplass i Katmandu. Ta med to passbilder og US dollar. Prisen for visum avhenger av antall dager i Nepal. For opptil 15 dager $25.

Beste tid å reise:
Nepal er en helårsdestinasjon, men regntiden - juni til september, er dog ikke den beste tiden. Fra oktober til november er været fantastisk med skyfri himmel, passe temperaturer og den reneste og klareste luften. Perioden fra februar til april er nest best, da det er tørt, klart og blomstene er i full blomst.

Folket:
Du kjenner igjen en nepaler på et værhardt, rynket brunbarket ansikt med eskimotrekk. Alt i Nepal er fotomateriale. Her finner du alle typer fotomotiver, men det mest fotogene og interessante er befolkningen. Vidunderlige barn, kvinner i fargesprakende sarier og eldre kvinner og menn med ansikter som bærer preg av vind og vær, fester seg vakkert til minnekortet. Vis respekt og spør om det er ok å ta bilder.
De aller fleste lever av jordbruk og dyrker ris, mais, hvete, sukkerrør, poteter, oljefrø, jute og tobakk. Kaffe og te har blitt et satsningsområde de siste årene. Problemet i Nepal er at avlingene ikke er store nok til å brødfø folket og sult er dessverre ikke uvanlig. Over 3 000 moh. er kun dyrehold mulig. Avskoging og erosjon er et stort problem for fjellbøndene. Det er store muligheter for vannkraft i landet, men det tar lang tid å bygge ut kraftnettet.
Nepal har tre store befolkningsgrupper; indonepalesere, tibetonepalesere og noen urfolk/stammer. Språket nepali er et indoeuropeisk og snakkes av nærmere 60 % av innbyggerne. Man regner med at det finnes totalt 100 forskjellige språk og dialekter i Nepal.  Den nepalske hinduismen som er statsreligion er blandet med buddhisme. Innslaget av buddhisme er sterkere enn i andre hinduistiske områder. 83,5 % av befolkningen regner seg som hinduer, mens 5,3 % er buddhister og 2,7 er muslimer.

Å spise i Nepal:
Det nepalske kjøkken er en blanding av indisk og kinesisk. Maten er kjent for å være ganske så enkel, men det betyr ikke at det ikke er godt. Vanligvis spises det to hovedmåltider om dagen. Det er måltider med masse smak som er veldig næringsrik. Maten består hovedsakelig av ris, hvete, mais og linser, kombinert med friske grønnsaker og kjøtt. Den mest populære retten i Nepal er dal bhat tarkari, som er en linsesuppe med forskjellige krydder, ris og grønnsaker i karri.
Av lokalmat du bør smake på er momos som er en slags blanding mellom dumplings og vårruller og fylles med masse gode grønnsaker og krydder. Fås enten kokt eller stekt og uansett så koster den cirka to kroner.
Fordi det er store religiøse forskjeller i landet og mange er vegetarianere, så kan du ikke regne med å få kjøtt overalt. Fisk er litt utenom geografien, så det kan du slå en strek over.
 
Geografi:
Langs grensen i nord ligger ti av verdens 16 høyeste fjell. Mount Everest, lokalt kjent som Sagarmatha, ligger på grensen mellom Nepal og Kina. Sørgrensen er en lang, smal stripe på litt over 800 kilometer som ligger i det flate Ganges-deltaet, stort sett under 200 meter over havet. I tillegg har Nepal fantastiske jungelområder i lavlandet. De har vide gigantiske stepper, nydelige landsbyer, en unik blomsterflora og viktigst av alt, et folk som er oppriktig glad du kommer på besøk.