Reiseforslag: Machu Picchu, Titicacasjøen, Lima og Cuzco

En reise i historien, i landskap og byer som ofte er nesten surrealistisk vakre. Du vil nå både store høyder og møte store kulturer. Lima, den hvite byen Arequipa, Colca Canyon med jaktende kondorer, den sagnomsuste Titicacasjøen, Inkahovedstaden Cuzco og ikke minst hemmelighetsfulle, Machu Picchu.  

12 netter fra kr 31.950 pr. pers i dbl. rom som inkluderer:

  • fly Oslo- Lima t/r, fly mellom Lima- Cuzco t/r
  • veil. skatter
  • 4 stjerner`s hoteller under hele oppholdet
  • all transfer til/fra hotell
  • felles guidet gruppetur i Machu Picchu
  • inngangsbilletter til attraksjoner beskrevet i programmet
  • togbillett Ollanta - Machu Picchu - Ollanta
  • bussbilletter Puno/Cuzco

Peru - Inkaenes hjemland

På denne reisen i Inka-kulturens hjemland, får dere oppleve laguner, vulkaner, steinskoger, høye sletter, rikt dyre- og fugleliv og selvsagt Titicacasjøen og Machu Picchu.


Reis til Peru når du vil, gjør hva du vil og vær borte så lenge du vil... Alle våre reiseforslag er fleksible og kan forvandles til ditt personlige eventyr.

Dag-for-dag program

Dag 1: Lima
Ved ankomst flyplassen i Lima blir du møtt av guiden i ankomsthallen og det blir transfer til hotellet.
Under kolonitiden var Lima hovedstad i hele Sør-Amerika. En by med lite regn, fantastiske byggverk og balkonger, kulinariske overraskelser og et intenst liv på godt og vondt. Alt fra ekstrem rikdom til like ekstrem fattigdom preger byen som alltid er i en klimatisk vårstemning. Beliggenheten ved Stillehavet gir lik temperatur hele året. Lima er Perus gastronomiske metropol og huser flere av verdens topprestauranter.

Dag 2: Lima - Arequipa
Etter frokost reiser du med fly til Arequipa, den nest største byen i Peru, ofte beskrevet som landets vakreste by. Vidunderlig plassert foran den perfekt kjegleformede vulkanen Misti, skinner byen som et smykke. Du sjekker inn på hotellet og etter lunsj blir det by-sightseeing.
Arequipa er livlig og ung, noe som står i en merkelig kontrast til de vakre gamle gatene, plassene og kirkene. Dette er Perus studentby fremfor noen og utelivet er livlig, med et stort antall kaféer, barer og nattklubber. Byen har en stolt plass på Unescos verdensarvliste.
Sentrum av byen er bygd i vakker hvit vulkansk stein, noe som har gitt byen tilnavnet "den hvite byen". Det store Santa Catalina-klosteret ble bygget i 1579. Den gangen hadde de aristokratiske, spanskættede nonnene opp til fire slaver hver. I dag driver kun tjue slavefrie nonner klosteret som ligger som en liten vakker by i byen. Også Arequipa er Unesco-vernet på grunnlag av arkitekturen, som ser ut som om den er laget i en fullkommen harmoni av tradisjonell inka-byggekunst og med conquistadorenes mesterverk vakkert plassert på inkamurene.  

Dag 3: Arequipa - Colca Canyon
Etter frokost går turen nordover mot Colcadalen og den lille byen Chivay (cirka 4 timer). Landskapet er goldt og litt månelignende, himmelen virker større enn hjemme og horisonten er preget av enorme vulkaner. Lamaer og dens mindre fetter, vikunja, gresser fredfullt langs veien. Du passerer reisens høyeste punkt på 4 800 moh. og her er synet av de mektige vulkanene rundt Arequipa, fantastisk! Det blir lunsj i Chivay og ettermiddagen er på egen hånd. I Chivay virker hverdagslivet uberørt av turismen. På markedet bærer kvinner de tradisjonelle og fargerike Colca-klærne. Litt utenom sentrum ligger en inkaro, og hvis du står der og speider tålmodig vil du kanskje se verdens største fugl – kondoren - på jakt.  Eller du kan slappe av på hotellet eller besøke de varme kildene. Middag på hotellet.

Dag 4: Colca
Etter frokost går turen til kondorkrysset hvor utsikten utover en av verdens dypeste daler, nemlig Colca-dalen, er formidabel! Med litt flaks vil du se kondorer som kan sveve opp til 7 000 meters høyde og har et vingespenn på over tre meter. Ferden går gjennom et øde, vilt og underlig vulkansk landskap og du vil komme til store høyder. Her bor den sjeldne slektningen til lamaen, nemlig, vikunjaen som lever fritt i fjellet. I dette landskapet finner du både en rik kulturarv, dyreliv og et landskap som nesten tar pusten fra deg. Uansett er det ikke mye pust igjen i noen i disse høydene. Turen går så tilbake til Chivay og lunsj, og på ettermiddagen besøkes flere autentiske byer i Colcadalen for å få et innblikk i livet i Sør-Peru.  Du besøker blant annet den vennlige byen Coporaque og Uyo Uyo. Sistnevnte er fra tiden før inkaene og du finner utgravning av bolighus og et torg som ble åpnet for besøkende i 2013.
Middag på hotellet.

Dag 5: Colca - Puno
Frokost. Strekningen Chivay til Puno tar cirka seks timer og omveien for å få med Patahuasi, er vel verdt tiden. Dette er en magisk tur på de høye slettene på cirka 4 000 moh. Landskapet er surrealistisk med store steinskoger, knallblå laguner og mengder av langbeinte hegrer. Turen tar ca. 6 timer. Lunsj er inkludert. Ettermiddagen er på egen hånd i Puno.

Dag 6: Puno- Titicacasjøen
Frokost og tidlig avreise fra Puno klokken 08:00.
Her ved verdens høyest beliggende innsjø på 3 800 meter, skapte inkaguden Viracocha sol og måne, før han laget de første menneskene av stein. De flytende øyene Uros er første stopp. I sin tid valgte Uros-indianerne å flytte fra fastlandet fordi inka-indianerne tok stadig mer plass på deres territorier. De bosatte seg underlig nok på hjemmelagde flytende øyer av totorasiv. Sivet råtner fort, og må byttes titt og ofte, og tilværelsen er ingen dans på «totorasiv» for folket som virkelig har valgt et alternativt liv. Det var her Thor Heyerdahl lærte å bygge sivbåter før han la ut på sine historiske Ra I og Ra II-ekspedisjoner.

Ferden går videre til Taquile-øyene, hvor den mannen som ikke kan strikke, ikke er regnet som noen mann. Håndverk har i mange tusen år vært bærebjelken på øya og maskene skal strikkes så hardt at lua holder på vann. Øya var isolert fram til 1950-tallet og det tok flere dager å padle til bebyggelsen på fastlandet. Lunsj blir servert i et felleshus som også fungerer som restaurant. Det blir cirka 1 ½ time på egen hånd til å rusle rundt og kanskje tid til et lynkurs i strikking for dere norske menn. Møtet med urbefolkningen som har tre leveregler: du skal ikke lyve, stjele eller late deg, er unektelig fascinerende. Retur med båt til Puno og der er det tid til en god middag eller et besøk på markedet ved fergeleiet. Overnatting i Puno.

Dag 7: Puno - Cuzco
Etter enda en grytidlig frokost blir det transfer til busstasjonen hvor en behagelig luksusbuss skal ta deg over altiplano eller høylandet til Cuzco. Det kan virke brutalt å måtte sitte på en buss i åtte timer, men dette er den aller beste transportmåten for å nyte og å se mest mulig over høylandet. Underveis til Cuzco stopper bussen flere ganger ved spesielt interessante steder og det blir lunsj underveis. Landskapet, menneskene, lamaene og landsbyene langs veien er veldig underholdende og bussturen går i en fei. Du vil ankomme Cuzco på ettermiddagen og blir møtt på busstasjonen for transfer til hotellet. Kvelden er fri til å utforske Cuzco på egen hånd. Her anbefaler vi gjerne en liten gåtur på Plaza de Armas og eventuelt besøk til en av de mange utsøkte restaurantene.

 Dag 8: Cuzco
Formiddagen fri til egne aktiviteter. Fjellbyen ligger som en kronjuvel mellom snødekte fjelltopper i den grønne Huatanay-dalen i Andesfjellene på 3 400 meters høyde. Inkaene kalte Cuzco for «verdens navle» og bygget sin stolte hovedstad her. Byen oser av historie og av dramaet som utspilte seg her på 1500-tallet da to store kulturer kolliderte i Cuzco - spanjolene mot inkaene. Spanjolene plasserte sin første by bokstavelig talt rett oppå grunnmurene til inkaene. Plaza de Armas er byens sentrum, faktisk heter alle sentrum i Sør-Amerika, Plaza des Armas. Men i Cuzco rommer den blant annet den imponerende Katedralen.

Midt på dagen blir det sightseeing med besøk til blant annet Katedralen hvor du finner en verdensberømt sort Jesus-figur med bastskjørt og indianske ansiktstrekk, og ikke minst 492 malerier som viser Cuzcoskolens egenart i kombinasjonen av europeisk og indiansk kunst. Så vil du besøke inkaenes soltempel og mye vakker spansk koloniarkitektur. Et av indianernes helligste templer var Sacsayhuaman som ligger på en høyde rett utenfor sentrum. To ting er merkverdig med fortet: Det er utrolig at inkaene klarte å få gigantiske steinblokker på opptil 200 tonn opp til denne høyden, og det er en gåte hvordan de har plassert steinene sammen så presist at man ikke får et papirark mellom blokkene. Retur til hotellet om ettermiddagen.

Dag 9: Cuzco - Den hellige dalen
I dag skal du utforske en dal helt utenom normen. Urubamba-dalen, også kalt den Den hellige dalen, var en gang selve hjertet i Inkariket. På behagelige 2 900 moh. kan du nyte snødekorerte Andestopper og irrgrønne inkaterrasser. Langt der nede i dalen snirkler elven Vilcanota seg gjennom landskapet. Du er i det mest fruktbare området i Peru. Både inkaene og dagens peruanere dyrker frukt, grønnsaker, blomster og ikke minst mais, den aller beste i verden med store saftige maiskorn. Pisaq er en fascinerende indianerlandsby øverst i dalføret, og på markedet kan du prute på lokalt kunsthåndverk av virkelig god kvalitet. Den indianske atmosfæren i Pisaq er ikke hverdagskost for en nordmann og scenariet er akkompagnert av neonfargene på den indianske fargeskalaen. Hadde det ikke vært for busser, biler og parabolantenner, kunne du befunnet deg i det 15. århundre. Klimaet, med en bakende sol mellom bratte dalsider har alltid gitt matproduksjonen i Urubamba-dalen en vital betydning for landet. I fjellsiden over Pisaq besøker vi storslagne inkaruiner og vandrer på vaskeekte inkastier. Etter lunsj på en lokal restaurant går turen til Ollantaytambo som er et enormt militærkompleks fra Inkatiden, og som ble bygget av kjempemessige steinblokker på opptil 30 tonn. Dette er et av de få stedene hvor spanjolene tapte et militært slag mot inkaene.
Overnatting i Den hellige dalen.


Dag 10: Den hellige dalen - Machu Picchu
Frokost. Transfer fra hotellet i Urabamba til Ollantaytambo togstasjon, og her starter Machu Picchu-eventyret med en to-timers togtur til Aquas Calientes. En kort busstransfer tar deg til den hemmelige byen som sies å ha en spesiell kraft. Det sikre er at ruinene er innspunnet i gåter og er et hjerteskjærende vitnesbyrd om en tapt kultur. I Machu Picchu vil du få en guidet tur rundt i de storslagne ruinene som forteller historien om et stort folk. I 1910 kom en amerikansk forsker til Den hellige dalen. Amerikaneren fikk nyss om noen murer høyt oppe i fjellene. Han fikk kontakt med en bondefamilie og etter hvert viste det seg at sønnen i familien visste om en stor vegg i fjellsiden som foreløpig ikke var oppdaget. I 1911 ble en større ekspedisjon sendt til området. Resultatet kjenner vi - det totalt uberørte Machu Picchu ble oppdaget. Herfra blir det en kort transfer med buss før man kommer til selve inngangen til Machu Picchu. Navnet betyr gammelt fjell og er på verdensarvlisten til Unesco som er en av verdens syv nye underverker.Om ettermiddagen går turen tilbake til Aguas Calientes. Lunsj på Cafè Inkaterra.
Middag og overnatting i Aguas Calientes.

Dag 11: Machu Picchu - Ollantaytambo-stasjon til Cuzco
Frokost på hotellet. I dag har du muligheten til å ta en tur tilbake til Machu Picchu hvis du ønsker å oppleve mer av dette fjellet, (inngangsbillett og bussbillett er ikke inkludert), og om ettermiddagen kan du ta toget tilbake fra Aguas Calientes, til Ollantaytambo togstasjon, og så blir det transfer til hotellet i Cuzco.

Dag 12: Cuzco
Frokost. Dagen fri til egne aktiviteter. Et godt tips er å ta en titt på Cuzco-malernes framstilling av det siste måltid. I den peruanske versjonen har Judas fått den spanske erobreren Pizarros ansikt, og Maria Magdalena har inntatt hedersplassen ved siden av Jesus. Man skulle nesten tro at forfatteren Dan Brown hadde vært innom Cuzco før han skrev «Da Vinci-koden».

Dag 13: Cuzco -  Lima
Frokost på hotellet og transfer fra hotellet til flyplassen, innenriksfly til Lima og videre reise hjemover til Norge.
 

 

Reis til Peru når du vil, gjør hva du vil og vær borte så lenge du vil... Alle våre reiseforslag er fleksible og kan forvandles til ditt personlige eventyr.