Klikk her for månedens fokus: Karibien


Kombinasjoner:
Med Espnes Reiser kan du hoppe fra øy til øy og selv bestemme hvor lenge du vil være hvor. En annen mulighet er å kombinere paradis med storbyliv i for eksempel New York og Miami. Uansett valg så er alle våre hoteller førsteklasses med høy luksusfaktor - nesten alltid med noe attåt - og med aktiviteter som kan skjemme bort den mest kresne. Vi har tenkt på alle; dere bedagelige, luksussøkende, eventyrerne, fotoentusiastene, solelskerne, dykkerne, golferne, eller dere som er som de fleste av oss og vil ha litt av alle goder på ferie i fløyelsluft og i eimen av noe som vi ikke finner hjemme.  

Øyene har mye til felles. Alle har lokkende sandstrender, korallfisk i alle regnbuens farger, et herlig kreolsk kjøkken og et folk som elsker livet. Forskjellen mellom øyene ligger i naturen. Fra høye, ulmende vulkaner, til ørken og jungel. Fra store turistdestinasjoner som Aruba, til det lille dykkerparadiset Bonaire. Fra strender med paraplydrinker – og til det å gjøre strandhugg i en bukt hvor bare hav og himmel ser deg.
Kombinasjoner gir ferien mangfold. Fra koralløyer til fjellrike vulkanøyer – eller hvorfor ikke fra en storby til en slaraffenstrand.  

ABC-øyene:
Helt sør i Karibien ligger øyene Aruba, Bonaire og Curacao – eller det vi har valgt å kalle ABC-øyene. Selv med sin felles nederlandske kolonihistorie, geografiske nærhet og sammenlignbare størrelse, er de tre øyene veldig ulike. Aruba har fantastiske strender med Eagle Beach som den flotteste av alle. På Curaçao lever du nær folket og historien. Bonaire er den mest avslappede av de tre, og ikke minst et dykkeparadis i verdenseliten.

Kombinasjonen ABC-øyene
Alle øyene har sitt særpreg, noe som gjør at de er perfekte for øyhopping. I et av våre kombinasjonsforslag, har vi valgt 5 netter på hver øy for at dere skal få tid til å oppleve og utforske forskjellene og nyte hver øy. Dette er selvsagt fleksibelt og antall netter på øyene kan forlenges eller forkortes. Alle øyene er familievennlige. Barn koser seg glugg i hjel og vil sjelden hjem igjen.
Vi har også egne familiepakker.  

Hva er det med de karibiske øyer?
Det er alle fargene, luften, blomster, barn med skoleuniformer, de vennlige menneskene, fantastisk mat og musikk, og ikke minst et vær å stole på.

På markedet - ved havnen, bak fyrtårnet og rett ved den hvitmalte kirken, selger de mye rart. Frukter med lange pigger, hårete grønnsaker, søtpoteter på opptil to kilo og et ufattelig utvalg av snåle fisketyper. Fiskehandleren har også delikate og intrikat broderte duker gjemt i utvalget sitt. 
Når sola står høyt er det tid for smaragdvannet med badekartemperatur, for en av markedets grillede rariteter, eller en ettermiddag i en lett duvende hengekøye.
Under vann venter en ny verden av prikkete, stripete, opp-ned fisk, skilpadder, underlige blekksprut og en sann anemone- og blomsterprakt i konstant duvende bevegelse.

Hvor som helst i øyriket Karibien er det tid for å smile. Kanskje er det noe vi har glemt, noe ikke materielt og livgivende. Kan det være den superenkle setningen, "Don’t worry, be happy". Ja, vi tror det er akkurat det!

Språk:
Med kolonihistorie fra England, Frankrike, Spania, Nederland og Danmark, og en kultur med indianske, afrikanske og europeiske elementer, er Karibien en kulturell smeltedigel. Språkene er en blanding av engelsk, nederlandsk, spansk og franskkreolsk. Fransk er hovedspråket på de franske øyene, engelsk på de tidligere britiske koloniene, nederlandsk på ABC-øyene. I tillegg går det fint med engelsk også på andre øyer.

Mat:
De fargerike markedene byr på lokale frukter og grønnsaker som bare må oppdages; chayote, yams, pasjonsfrukt, carambola, søtpotet, kassava, brødfrukt, bananer rett fra plantasjene – for ikke å nevne de kreolske spesialitetene ”boudin” (en type tykk pølse), ”accras” (friterte fiskeboller), posteier av konkylier, torsk og hummer, samt kaffe og kakao produsert lokalt på Antillene.

Det karibiske kjøkken er en utrolig blanding av kulinariske tradisjoner fra Karibia, Europa, India, Afrika og Østen. Inspirasjonen kommer fra storbyene så vel som fra lokale smakstradisjoner, og fra råvarer som fisk, grønnsaker, sauser og eksotiske krydder som peyi-safran, svart og hvit pepper og spisskummen. Innbyggerne spiser mye fisk. Fisk i court-bouillon, muslinger, grillet sjøkreps og konkyliefrikassé er bare noen av de velsmakende rettene du vil ha oppskriftene på.

Historien:        
Christoffer Columbus er Karibiens mest kjente øyhopper og har inspirert mange turoperatører og cruiseselskaper. Han ankom Bahamas i 1492 og var bomsikker på at dette var India. Han kalte riket på 7000 øyer de Vestindiske øyer, og med det startet et sant kolonieventyr. De opprinnelige øyboerne som arawak-, carib- og taino-indianere, ble fort utryddet og på 1700-tallet ble det innført slaver fra Afrika som jobbet i sukkerrør-, kaffe- og tobakkplantasjene. Det forklarer hvorfor over halvparten av innbyggerne er mulatter eller mørkere. Sjørøvere og kolonimakter har kjempet om å bli rike og mektige på bekostning av øyene. Historien hviler overalt på her. Willhelmstad på Curacao er for eksempel et Amsterdam i miniatyr.
Haiti, Cuba, Den dominikanske republikk med flere er for lengst blitt selvstendige, mens andre fortsatt er underlagt land på den andre siden av Atlanteren. Knappe 40 millioner mennesker bor i Karibien, og de fleste øyene er ubebodd. Øyriket former en halvsirkel sørover fra sørspissen av Florida til nordvest i Venezuela, og danner stort sett grensen mellom Det karibiske hav og Atlanterhavet.  

Når er det best å reise:
Kariben har tropisk klima, noe som betyr at temperaturene er veldig behagelig året rundt, aldri under 20 grader og maksimum rundt 32 grader. Vannet er ca 27 grader.
Gjennom vinterhalvåret har Karibien sin tørre periode med mindre risiko for regn og orkaner. Mest stabilt vær er det mellom desember og mai.
Orkansesongen juli - september kan bringe med seg store mengder nedbør, men som regel kommer regnet bare som små ettermiddagsskurer.

Våre anbefalte reiseperioder finnes under beskrivelsen av øyene vi presenterer.

Tips å lese før reisen:
"Kunsten å forlise" (en mann, en drøm og et karibisk eventyr) av Peter Røren. Boken er historien om et forlis og et eventyr - og om en mann som nektet å gi opp drømmen han så for seg som guttunge. "I det sørlige Karibien og langs kysten av Venezuela, er Peter blitt en levende legende med et renommé som den reneste trollmann. Du kan ikke stige i land på en øy uten å bli hjertelig tatt imot om du nevner at du kjenner Mr. Fixman, som er blitt hans kallenavn her nede" - Gert Nygårdshaug.

"Ai, ai, ai og en flaske med rom"! Fortelling fra det Karibiske hav om øyer og folk og gamle røvere av Trygve Nordanger