Fakta    

Antall innbyggere: Ca 500 000
Tidsforskjell til Norge: -2 og -3 timer (sommer/vinter)
Hovedstad: Praia
Valuta: Escudos
Statsoverhode: President
Offisielt språk: Portugsisk

Klikk her for reiseforslag til Kapp Verde


Hvorfor Espnes har skreddersydd reiser til Kapp Verde siden 1999

Mange kaller det Afrika for nybegynnere. Det er jo i Afrika, men Europa et så ubønnhørlig shaket inn i øyene at det egentlig er litt vanskelig å vite hvor du er. Det sikre er at temperaturen kjennes som fløyel og at hummer og nygrillet fisk smelter på tungen. Du vil alltid la deg imponere over kvinnenes balansekunst med å bære alt på hodet og de tar imot deg med et stort smil. Her kan du lete etter konkylier i strandkanten eller nyte hummer og lokal vin til en slikk og ingenting på en kneipe dekorert etter alle pepperkakekunstens regler. Han på hjørnebordet klimprer lykkelig på gitaren, og hun lille på cirka to år snurrer rundt og rundt på lubne sjokoladefargede ben. 

Lokal musikkglede som Morna og gitarklimpring følger deg over alt - strendene tar aldri slutt, og Kapp Verde - den grønne spissen, skulle absolutt hatt et annet navn! Det er ikke grønt! Det imot er det alle nyanser av brunt, finkornet og gyllent, med et transparent hav vakkert dekorert med alle kunsthistoriens skala av blått.

Kapp Verde er en underlig blanding av eksotiske Afrika og Europa. Det er kort vei i flytid fra Kapp Verde til Kanariøyene hvor VG og menyer på norsk er selvsagte. På Kapp Verde må du kjempe litt for å forstå menyen, og det enkleste er å se dagens fangst med egne øyne. Du slipper der imot å kjempe for en solstol på stranden.

Espnes har i løpet av 17 år på Kapp Verde blitt godt kjent, og har satt sammen kombinasjoner av øyer som vi håper vil gi deg en innsikt i øygruppens mangfold, eksotisme, musikk og forskjeller. Felles for alle øyene er at de byr på et herlig avbrekk, langt fra minusgrader og snøføyk - og det med minimal jetlag.

La deg fascinere i senk av et værbitt og ungt land, hvor en dans midt på dagen er helt ok, hvor hummer fem ganger i uken er som fiskeboller hos oss og hvor liveband er vanligere enn minibanker. Menneskene er vakre, med en nydelig cafe au lait-farge som er en historisk blanding av Europa og Afrika. «No stress» er et nasjonalt mantra i øyriket som totalt er like stort Mallorca.

Det mest fantastiske med Kapp Verde er uansett strendene, de tar ikke slutt og det er som å vandre i varmt potetmel. Kilometer etter kilometer, her og der kommer fargeglade fiskebåter inn til stranden, her og der kan det være villesel, et hus eller en bar. Ellers, så skjer det ikke stort, og nettopp det er å betegnes som ferie!

Klima:

Det er sol og varmt hele året. De kaldeste månedene er desember til mars, men det betyr kun at temperaturen kan krype ned til 19 grader om natten. Gjennomsnittstemperaturen varierer fra 23 til 27 grader på dagtid og det regner lite. Noen år regner det ikke.  Ihlas do Barlavento er gruppens fem bebodde øyer som ligger i vinden, og Ihlas do Sotavento, er de fire bebodde øyene som ligger i le.  Av øyene på Espnes program ligger Fogo og Santiago i le av vinden. De andre ligger i vind beltet. Øyene i vindbeltet, har en permanent varm vind/bris fra Afrika.

Mat:
Tja, det skal være sagt at Kapp Verde ikke er kjent som er gastronomisk metropol, men det trenger de heller ikke å være. Råvarene er så nyfisket at to dråper sitron, litt salt og pepper gir ethvert måltid et preg av et kulinarisk klimaks. Vin fra øyene har aldri nådd «the fine list of wines» men bak hver flaske ligger det hardt arbeid og stor individualisme. Ellers står portugisisk vin på alle vinkart.

Nasjonalretten heter cachupa og er en stuing som alltid består av bønner og enten fisk eller kjøtt. Kjøtt er luksus, men fisk er i overflod og fiskeslagene er ikke de vi vanligvis spiser. Tunfisk, sverdfisk, garuda, barracuda og mye annet rart må du rett og slett bli kjent med for å finne din favoritt. Hummer er alltid på menyen.

Musikk:

Det helt spesielle med Kapp Verde er musikkgleden. Det sies at de er født med rytme, litt som oss nordmenn med ski på bena, så har de monopol på rytmesans. Musikkformen, Morna er en spesialitet. Den er melankolsk, full av kjærlighet til øyene, slavehistorien og det å være en øyboer, og minner veldig om den portugisiske, Fado musikken. Den barbeinte sangerinnen, Cesária Évora gjorte Kapp Verdes følelsesladde sangform, Morna, kjent for en hel verden.

Historien i et nøtteskall:

Da portugiseren Gomes og italieneren di Noli drev i land på øyene i 1460 møtte de bare skilpadder. Så bosatte portugisiske, spanske og italienske sjømenn, og også portugisiske straffanger seg på noen av øyene. Senere ble byen Vehla på øya Santiago et knutepunkt for slavehandelen, og det sies at over 150.000 slaver ble ført fra Afrika til USA via Kapp Verde bare i årene mellom 1650 og 1670. Landets nålevende innbyggere er derfor en skjønn blanding av afrikanere og europeere.

Portugiserne ga øyriket navn etter Cap Vert i Senegal. Det var der de nettopp kom fra og for enkelthetsskyld ble navnet brukt om igjen. Navnet er delvis misvisende. Kapp Verde er ikke et grønt land og lite dyrkes på øyene. Faktisk så lite at 80% av alt blir importert.  

Det bor flere kappverdere utenfor landet enn på øyene, spesielt i USA og Portugal. De fleste emigrerte på 60- og 70-tallet som var tøffe tider for landet. Kapp Verdes første president, Luís Cabral, knyttet bånd til Kina, og fikk sårt tiltrengt økonomisk hjelp mot at kinesere fikk bosette seg på Kapp Verde og slippe å betale skatt. Avtalen hadde ingen sluttdato, så den dag i dag lever rundt 3 000 kinesere skattefritt i Kapp Verde.

Kapp Verde ble uavhengig fra Portugal i 1975, og har i dag rundt 500.000 innbyggere. Slavehistorien er et sårt kapittel i øyrikets historie. Det begynner å bli lenge siden og en ny æra er på vei. Nemlig turisme, så reis før massene kommer!

Kort om øyene på programmet:

Sal er ved første øyekast ut av flyvinduet som en gylden sandperle i havet. Og er det en ting det er nok av på øya, så er det nettopp sand. Det er faktisk lite annet enn endeløse strender, blått hav og en vind som gjør Sal til en surfers paradis. Det bor cirka 20 000 mennesker på øya, og bare 10 %er over 40 år. Et ungt folk i en ung republikk. Den største byen heter Santa Maria. Til tross for økende turisme er byen fortsatt en litt søvnig fiskelandsby. Strendene er lange og vannet klart. Inne på øya ligger et stort vulkankrater hvis innhold har gitt øya navnet sitt. Sal betyr salt på portugisisk og nettopp saltutvinning har vært en viktig næringskilde siden 1800-tallet. I dag flyter turister som korker i de saltmettede dammene. Et bad sies å være veldig bra for huden.

Sao Vicente er regnet som den mest europeiske av øyene og hovedstaden er Mindelo. Her samles mange havseilere på sin vei over Atlanteren. Karnevalet i februar årets største begivenhet med rytmer fra Rio og fantastiske kostymer. I Mindelo finner du yrende matmarkeder og gode restauranter.  

Øyas mest berømte person er den avdøde Mornas sangerinnen, Cesária Évora. Om du vil eller ikke, så kan du ikke unnslippe de lidenskapelige tonene til den barbeinte musikeren. Hun er allestedsværende.

Sao Antão er frodigere enn de andre øyene, og antagelig grunnen til at øygruppen har fått navnet; den grønne spissen. Øya er den desidert beste i øygruppen for fotturer og naturen er rett og slett spektakulær. Ribeira Grande er en herlig liten by med kolonial arkitektur og et vennlig folk. Før du reiser videre bør du prøve den lokale rommen, nemlig grougue, produsert av sukkerrør som gror på øya. Det gjør også kaffebønner og små deilige bananer. Strendene er vulkanske og sterke strømmer gjør at det beste er å bade i naturlige havbasseng. 

Fogo betyr ild, og har fått sitt navn etter den 2 800 meter høye, aktive vulkanen. Øya er vakkert pyramide- formet. Er du glad i storslagen natur og i å gå turer i fjellet, burde en topptur til vulkanen være midt i blinken. På Fogo produseres landets viner og aromatiske kaffe. Byen Sao Filipe er UNESCO-vernet og har flotte bygg fra den portugisiske kolonitiden.

Santiago er øygruppens største øy og huser hovedstaden til Kapp Verde, Praia. Santiago blir ofte beskrevet som den mest afrikanske av øyene, og byen Cidade Velha var den første tropiske europeiske bosetningen på 1400-tallet. Det var tragisk nok også sentrum for intens slavehandel. I 2009 ble byen satt på Unescos verdensarvliste og med det ble den vakre, gamle bydelen restaurert. Santiago er den av øyene som har det mest varierte landskapet. Fra høye fjell til dype grønne daler, pudderstrender og ørkenlignende stepper. Det eldste treet på Kapp Verde, en 40 meter høy 500- åring overlever alle epoker ved Assomada i innlandet.