Reiseforslag: Magiske kontraster i Bhutan

Varighet: 8 netter | Pris fra: fra 32.900,-
Pris pr. pers i dbl. rom. Tillegg for utreise i høysesong.

  • flybilletter og veil. skatter
  • 1 overnatting i Delhi ved ankomst og hjemreise
  • 6 overnattinger i Bhutan
  • måltider som beskrevet i programmet
  • inngangsbilletter i følge program
  • sjåfør og lokale guider

Klikk her for flere reiseforslag til Bhutan

Bli med til et jordisk Shangri-La

Et sted hvor lykke, og ikke penger, er målestokk for suksess. Et sted hvor tradisjoner og spirituell utvikling er en del av nuet - og fremtiden. Bli med til Bhutan og opplev autentisk kultur og majestetiske naturopplevelser.


Program

Dag 1: Ankomst Delhi med overnatting

Dag 2: Ankomst Thimphu
Innflyvingen til Bhutan er en drøm, og på en klar dag har du utsikt til Mount Everest, Kanchenjunga og Makalu. Flyplassen minner om et tempel, og du forstår at du er i annerledeslandet og at det krever litt tålmodighet å få alle innreisepapirene i orden. Du blir hentet og kjørt til hotellet i hovedstaden, Thimphu (ca en time), og sjekker inn på hotellet.
Du befinner deg vest i den sentrale delen av landet på cirka 2 500 meters høyde. Buddhisme er statsreligion, og det vil du fort oppdage. Selv om byen har bare litt over 90 000 innbyggere, er den Bhutans største by og en av verdens minst hovedsteder.
På gaten er de fleste kledd i nasjonaldrakten, for menn er det en frakk til under kneet og belte i livet, og for kvinner et langt stykke tøy som holdes oppe på skuldrene av to smykkenåler. Draktene er laget med en praktisk "lomme" over beltet.  
Absolutt alle bygninger ser ut som templer i en særegen og påbudt, bhutansk dragestil. Trafikken dirigeres av politimenn med hvite hansker.
Landet åpnet forsiktig for resten av verden i 1974, og i dag har ungdommen i hovedstaden Adidas-sko, smarttelefoner og de lytter gjerne til rap.
Om ettermiddagen blir du hentet av en guide for å besøke den gigantiske buddhastatuen i bronse, 51 meter høy og fantastisk plassert på toppen av Kuensel Phodrang Hill. Herfra har du utsikt over hele dalen.
Overnatting i Thimphu.

Dag 3: Thimphu-dalen
At det i dag er åpnet for turisme betyr ikke at du er fri til å gjøre hva du vil, og en bhutansk guide er påbudt for besøkende. De snakker godt engelsk, er ofte fulle av fnis og selvironi og blir ofte en personlig venn. Etter frokost skal du ut på en heldags utflukt i dalen. Her vil du oppleve vakre templer, pagoder, stupaer, vannbøfler, pilegrimer, ”musikk” fra lange lurer, se utallige fallossymboler på vegger, bønneflagg og et ufattelig antall rødkledte og snaubarberte munker. Gode sko er obligatorisk!  Dagen starter på Memorial Chorten, et vakkert fredslandemerke som ble påbegynt av Kong Jigme Dorji Wangchuck, og sto ferdig i 1972. Bhutansk kunst er viktig for å beholde den egenartede kulturen og du skal besøke selve eliteskolen innen kunstfaget, Zorig Chosum, som representer den eksklusive "ånd og identiteten til Himalayas kongerike". Elevene lærer tretten kunstarter gjennom et seks års studium.
Tekstilmuséet er neste stopp, og et blikk rundt i gatene forteller at her er de eksperter på de vakreste vevede tekstiler. Postmuseet er underlig nok neste stopp, og det er spesielt fordi det frem til ca 1960 ikke var noe postsystem med post som gikk ut av landet. Dette er uansett stedet for å kjøpe bhutanske frimerker. På papirmuseet er det også en liten butikk som selger de vakreste pergament- og gavepapir. Tashichho Dzong har huset regjeringen og kongen siden 1952 og er også sete for sjefslamaen og noen viktige munker. Dette er en vakker, monumental bygning ved bredden av elven Wang Chhu. Det sies at bygningen er konstruert uten tegninger av noe slag, men av stein på stein.  
Hvis du vil vite mer om Bhutan, om det gjelder politikk, religion, kultur, brutto nasjonal lykke, historie eller andre ting, står en gjestetaler på programmet.
Overnatting i Thimphu.

Dag 4: Thimphu – Punakha
Etter frokost legger du ut på den 76 kilometer lange veien til Punakha. Veiene er ikke et unison ”hipp hurra” i Buthan, og en fart på 35 kilometer i timen regnes som fort. Uansett, det er underholdende og til tider et adrenalinkick. Du reiser mot fjellpasset, Dochu på 3 050 meter med en utsikt over Himalayas fjelltopper som er et uvirkelig skue. Langs veien står 108 stupaer og et utall av fargerike bønneflagg.
Punakha var en gang Bhutans hovedstad og ligger vakkert til en subtropisk frodig dal omringet av rismarker. Du skal på en kort fottur (ca 40min) gjennom rismarker og små landsbyer til templet Chhimi Lhakhang. Templet er dedikert til Lama Drukpa Kuenley og sies å være et fruktbart sted å besøke for ufrivillig barnløse. Mange av Bhutans bygninger er konstruert etter en drøm eller visjon, og Punakha Dzong (den store lykkens palass), er intet unntak. Tempelet er strategisk bygget der elvene Pho Chu (han) og Mo Chu (hun) møtes. Festningen er administrativt senter for regionen og inneholder også en munkeskole. Fortet rommet regjering og konge da Punakha var hovedstad i landet.  
Resten av dagen fri til å utforske Punakha.
Overnatting i Punakha.

Dag 5: Punakha-dalen med rafting
Etter frokost er det på med joggesko for en halv times spasertur opp til Namgyal Chorten, et nylig bygget monument av dronningmoren i Bhutan. Fra toppen har du en praktfull utsikt over dalen. På veien ned krysser du Mo Chu-elven på en hengebro. Nede ved elvebanken vil du få et lynkurs i elverafting. Selve raftingen er ti kilometer lang og du passerer ti stryk – (kategori 2 som er få eller ingen hindringer).
Langs elvebankene passeres rismarker, vakre sommerpalasser og Bhutans svar på Romeo og Julies kjærlighetshistorie, som fant sted i det gamle huset Changi-bum Galem. Rett etter Punakha Dzong, der han-  og hunelvene møtes, forlater du farkosten og skal nye en deilig piknik på elvebredden. Cirka 80 % av Bhutans innbyggere lever av jordbruk. Det er godt BNP regnes i BNL, for det er harde kår på landsbygda. Du skal besøke to vakre landsbyer som ligger vakkert plassert langs dalskråningen på cirka 2 800 meter. Begge er kjent for sin skjønnhet og også for å ha de peneste jentene i landet.  
På klosteret Nalanda er det mulighet til å slå av en prat med munkene. De studerer både buddhisme for videregående og engelsk. Å få snakke språket de pugger, men sjelden bruker er stas. Det er en helt spesiell stemning i kloster med klingingen fra små cymbaler, tuting fra lurer, en luft tett av røkelse og de rødkledde, smilende munkene, gir en surrealistisk følelse.  
Overnatting i Punakha.

Dag 6: Punakha – Paro (130 km)
Etter frokost forlater du dalen og kjører cirka fire timer. Det blir stopp på et 300 år gammelt gårdsbruk hvor du skal lære litt avansert bhutansk kokekunst. Lunsjen består blant annet av jaksmør, sweet sinchang og hjemmelaget brennevin. God appetitt! Vel framme i Paro skal du på nasjonalmuséet som har en flott samling av bhutanske våpen og kunst. Kyichu Lhakhang som er et av de helligste og eldste klostre i Bhutan. Det ble påbegynt i det syvende århundre og er et av landets 108 klostre som mirakuløst nok ble bygget i løpet av en eneste natt.
Paro er en sjarmerende by med veldekorerte hus, mange restauranter og koselige butikker. Livet her er smittende stressløst.  
Overnatting i Paro.

Dag 7: Tigers nest
Etter frokost venter Tiger's Nest, Bhutans desidert flotteste, mest imponerende og spektakulære kloster, bygget på en 800 meter høy klippe med utsyn over Paro-dalen. Turen opp og ned, inkludert et obligatorisk te-stopp midtveis, tar mellom fire og fem timer – til fots vel og merke! Vel oppe venter en fantastisk utsikt over dalen, et mylder av bønneflagg, stemningsfulle bønnerom, messende munker, en dis av røkelse samt kjekke politimenn som holder øye med alle de gullforgylte skattene. Det ble bygget i 1692 ved grotten der Guru Rimpoche mediterte rundt det 7. århundre. Legenden sier at Guru Rimpoche fløy opp ridende på ryggen til en tiger og mediterte i grotten i tre år, tre måneder, tre dager og tre timer for å jage vekk de onde åndene. Det er ikke lett å tro på den historien, men enda vanskeligere er det å forstå hvordan bygningsmateriale kom opp til 3 200 meters høyde uten tigeren. En pilegrimstur hit er den ultimate drømmen til mange buddhister. Tilbake i Paro venter et muskelavslappende tradisjonelt varmt bad.   

Dag 8: Farvel til Bhutan
Etter frokost er det avreise fra verdens vakreste flyplass og farvel til eventyrlandet og det i et lys av en helt annen måte å leve på. Overnatting i Delhi.

Dag 9: Hjemreise fra Delhi

 

Reis til Bhutan når du vil, gjør hva du vil og vær borte så lenge du vil... Alle våre reiseforslag er fleksible og kan forvandles til ditt personlige eventyr.