Fakta    

Hovedstad: San Jose
Offesielt språk: Spansk
Ant. innbyggere: Ca 4.8 mill
Valuta: Colón. Kredittkort går fint
Elektrisitet: 110/120 V. Husk adapter

 

Klikk her for reiseforslag til Costa Rica


Ditt eventyr i verdens vakreste hage – Costa Rica!
Costa Rica huser ca 0,1% av verdens landmasse, men har plass til hele 5% av jordas biologiske mangfold! En gedigen hage og et paradis - der den eneste med militær grad er svarttrosten ”sargento”. Fuglen er den stolte bærer av landets unike militære knallrøde stripe. Et land uten militært forsvar, hvor ordene ”pura vida” - det virkelige livet – er en hilsningsfrase.  Costa Rica - den rike kysten - skifter mellom innbydende strender, tåkeskog, mangrove, aktive vulkaner, jungel og et tropisk eden som blir møysommelig vernet av ”ticoene”, som innbyggerne kaller seg selv - og NB! – den arten avgir en smittsom livsglede. 

Pura vida er de to ordene du trenger å lære for å reise i Costa Rica. Uttrykket betyr hei, ha det, har du det bra – kort oppsummert kan det brukes til det meste.
Mottoet stikker dypt og er selve livsideologien til Costa Ricas innbyggere. Et liv i fred med naturen, hvor familie og venner sitter trygt plassert i høysetet.
Med snart 100 års uavbrutt demokrati troner landet på toppen av konkurransen om verdens grønneste land, og det med et nesten ufattelig biologisk mangfold, med mer enn 10 000 endemiske planter og 850 fuglearter. Nusselige kolibrier, slitne dovendyr, lynraske jaguarer, glupske maurslukere og mer enn 35 000 ulike sorter av insekter, gjør Costa Rica til klodens Tarzan-destinasjon. I en variert blanding av jungel, både karibisk og Stillehavs- paradis, fauna og flora, har det grønne skiftet aldri vært på agendaen. Det er irrgrønt, og enda grønnere skal det bli som verdens første karbonnøytrale land innen 2021.
 
Hvorfor mener Espnes at Costa Rica er unikt?
Saken er som følger; det finnes bare ett Costa Rica. Skjønnheten, variasjonen, varmen, strendene og muligheten til alle aktivitetsnivåer, fra å leke Tarzan i trekronene til forsiktig å ta kabelbanen gjennom jungelen. Uansett pinglenivå, du vil oppleve nesten tegneserieaktige landskap, flora og fauna. Det unike med Costa Rica, foruten en avslappet livsstil og de varme menneskene, er det fakta at du befinner deg i en overraskende, nesten surrealistisk botanisk dyrehage. De rareste små frosker, de mest bråkete brølaper, de seigeste dovendyr, tukaner, apekatter, flygende ekorn, ja, de er alle samlet på en eneste prosent av verdens landmasse. Det er mystiske tåkeskoger og alle varianter av sovende vulkaner, for ikke å glemme kysten, både Stillehavet og Kariben er representert, og også her er aktivitetsnivået alt fra hasardiøs surfing i meterhøye bølger - til å ta små forsiktige slurker av paraplydrinken. Det sikre er at havet er blått, brisen er akkurat passe avkjølende og menneskene er kåret til et av verdens lykkeligste folkeslag. Også på Costa Rica er det forskjell på fattig og rik, men som turist går du ikke rundt med gråten i halsen. Analfabetisme finnes knapt, skatten er lav, alle har muligheter og helsesystemet er det beste i Mellom-Amerika.

Det som først og fremst slår turistene er et slags hellighold av naturen. Jakt er forbudt og Ticoene satser knallhardt på økoturisme. Hele 25 % av landet er naturreservat og med det er Costa Rica det landet i verden som har størst vernet areal. Å beskrive Costa Rica med ord er ingen lett oppgave - fra bylivet i hovedstaden San Jose, til lummer jungel, følelsen av mestring når du faktisk har kastet deg ut 200 meter over et fossefall og rusher over jungeltaket i en såkalt ZIP-line, til en tidlig morgen med soloppgang på en kritthvit strand akkompagnert av det snåleste fugle- og froskekvitter, opplevelsen av et vennligsinnet vulkanutbrudd, og ikke minst varmen - som et kjærtegn mot huden året rundt. Du må reise dit selv og gode minner veier ingenting på vekten til flyselskapet.

Samtaleemner:
Et samtaleemne som alltid treffer rett i mål er fotball, spesielt om du nevner de costaricanske spillerne som er/har vært i den norske ligaen og ikke minst fotball-VM i 1990, da Costa Rica slo ut Sverige i gruppespillet med 2-1. Hernan Medford ble nasjonalhelt da han scoret begge målene for Costa Rica. Kan du ikke spansk, prøv med ordene Herman Medford, og legg til pura vida. Nevn også ordet Lillestrøm, Stømsgodset eller Lyn, bare putt det inn i strømmen av norske ord og du har fått en ny venn. Ikke glem ordene - pura vida- de er tross alt din billett til en lynkjapp integrering.

Historie og kultur
Christoffer Columbus var en ”do’er”, ingen tvil om det, men han var kjapp i vendingen da han ga navn til det han forventet å finne. Å kalle Costa Rica, Costa d’Oro, gullkysten var prematurt. Det bodde ingen der og han fant et ugjennomtrengelig land med få muligheter. Da hadde han allerede navngitt landet som senere ble forandret til Costa Rica. De spanjolene som slo seg ned, nøyde seg med å ta over de mest fruktbare jordområdene og etablere forholdsvis beskjedne gårdsbruk. Det vokste ikke frem den samme typen slave- eller føydalsamfunn som i det meste av Latin-Amerika og Kariben. Dette har bidratt til at Costa Rica den dag i dag opplever langt mindre ulikheter og sosiale problemer enn sine naboland, og har dermed unngått mye av den politiske uroen og gjengkriminaliteten.
Mye har skjedd siden 1502, men landet bærer fortsatt preg av noe ugjennomtrengelig. Ingen steder i verden er økosystemet, gjenplante og en nitidig omsorg for regnskog, mangrove og variasjon så ivaretatt som på Costa Rica. Christoffer hadde rett da han ga landet navnet gullkysten. Gull i form av en variasjon verden knapt kjenner. Et biologisk mangfold og et land uten militært forsvar. Stemmerett for kvinner ble introdusert i 1949. I Europa fikk Liechtensteins kvinner stemmerett i 1984. Costa Rica er et avantgarde-land i Mellom-Amerika. Alder, trygd og sykepensjoner er ivaretatt av en stat som ikke bruker fem øre på forsvarsbudsjettet. Kulturen i Costa Rica er preget av en felles tro på frihet, fremskritt og fred som sammen med den katolske kirken har gitt landet mye av sin identitet. På grunn av denne spesielle historien i en ellers ustabil del av verden har Costa Rica ofte blitt omtalt som Latin-Amerikas, Sveits.

Hovedstaden San José
San José er oppkalt etter Josef fra Nasaret og innbyggerne kalles josefinos. I nord reiser vulkanene Poás, Barva og Irazú seg i majestetisk positur, og i sør ligger fjellkjeden Cordillera de Talamanca. Byen ligger i Valle Central, 1 170 meter over havet. Gjennomsnittstemperaturen ligger på mellom 18 og 22° året rundt. Her snakker man ikke om årstider, men om den tørre og den regnfulle perioden. Regntiden varer fra mai til november, som i resten av landet.  Byen med rundt 300 000 innbyggere har et kompakt sentrum med hovedgaten Avenida Central som midtpunkt. Siden San José ikke er en gammel by, og på grunn av jordskjelv og sterk vekst de seinere årene, er det lite historisk bebyggelse. I stedet er sentrum preget av stilretningene fra det 20. århundret hvor art déco og funkis er rikelig representert. San José har et livlig uteliv. Kantonen Escazú er spesialdesignet for den eksklusive gane. Folkelige, El Pueblo, nord for sentrum, er et område med masse barer, utesteder, kunstgallerier og butikker. Et annet populært område er studentenes utemekka, Calle de la Amargura i kantonen Montes de Oca.
Midt i San Jose ligger det livlige markedet Mercado Central. Her finner du alt fra høner, fine bearbeidede skinnvarer og en makeløs stemning. Mercado Central er også det riktige stedet hvis du er på jakt etter noe autentisk å spise.

Costa Ricas kjøkken
Bønner er kanskje ikke det vi nordmenn tenker først på når vi snakker om kulinariske nytelser. Men, nettopp bønner er hovedingrediensen i Costa Rica kjøkken, sammen med kokbare bananer. Det er sesong for alt hele året, men stor forskjell på innland og kyst. Alt er pikant krydret, ikke for sterkt og ikke for svakt, bare akkurat passe.  I Costa Rica finner du i tillegg til ris, poteter og mais, mye kylling, storfe og svin. Ved kysten bør du først og fremst nyte all den gode sjømaten, ulike fiskeslag, hummer, reker og blekksprut. Vårt første møte med Costa Rica var legenden om en tre kilos grillet hummer, servert kun med noen dråper sitron og litt smør. Er det mulig, tenker vårt kritiske jeg, men ja det er det. Grillet hummer er absolutt en vinner i Costa Rica og det til tross for at enkle bønner er den lokale favoritten.
Nasjonalretten i Costa Rica er Gallo Pinto, som er ris og bønner stekt i hui og hast i en panne, gjerne krydret med koriander og chilisaus og servert med egg, rømme, og ost. Billig, enkel og vidunderlig mat og aller best smakes den ved en bod på markedet.

Vulkaner og natur:
Det har ikke vært utbrudd siden 2010 og en kontinuerlig evakuering av gass ufarliggjør vulkanene på Costa Rica. Vulkanen Arenal, den mest aktive, har ikke har hatt utbrudd siden nevnte 2010. Denne 7000 år gamle revnen i jordskorpen er ung til å være en vulkan og sover for øyeblikket – men med over 120 000 mål med nasjonalpark som bakteppe byr stedet på imponerende eventyr til fots.
Costa Rica har ulike soner; Stillehavet, Kariben og høysletter med irrgrønne daler i midten – så vi kan påstå at det passer for alle. Liker du å ri over høyslettene, vandre i en tåkeskog, ta bilder, utfordre elementene, slikke solen, svømme i et naturlig akvarium, ja, da får du reise til Costa Rica da!

Klima:
Costa Rica ligger i den subtropiske og tropiske klimasonen med jevne temperaturer året rundt på 20-30 grader. Det er mindre variasjoner avhengig av årstiden og høyde. Den karibiske kysten er generelt varmere og mer fuktig enn kysten mot Stillehavet.
Regnmengden varierer mye i de forskjellige delene av Costa Rica. Ut mot Stillehavet er det regntid mellom mai og oktober, hvor regnet tordner om ettermiddagen i korte, kraftige byger. Mot det Karibiske hav er det ikke faste regnperioder.

Tidsforskjellen mellom Norge og Costa Rica varierer avhengig av om det er sommer eller vintertid i Norge. Ved sommertid er det minus 8 timer, det vil si når klokka er 12:00 i Norge, er den 04:00 i Costa Rica. Ved vintertid er tidsforskjellen 7 timer.

Pass:
Reisende til Costa Rica skal ha pass som er gyldig seks måneder etter de kommer hjem fra reisen. Det kreves ikke visum for norske statsborgere.

Vaksinasjoner:
Vi råder deg til å kontakte fastlegen din, helsestasjonen eller en autorisert vaksinasjonsklinikk. Vaksinasjonsattest bør medbringes.

Rundreiser og kombinasjoner
Det er enkelt å reise rundt i landet som er på størrelse med Danmark, og strekningene er korte. Om du velger en rundreise - et sol- og bad opphold, eller en kombinasjon – Costa Rica blir ikke feil. Våre rundreiseforslag kan omformes til ditt behov og dine ønsker. De er ment som et forslag til hva som er mulig, hvordan og i hvilken rekkefølge du vil oppleve landet er opp til deg.