Regnskog, frodige kaffeplantasjer, historisk arkitektur, vakre storbyer, døsige strender, fargesprakende kultur, gjestfrihet og glede... Vi har vært på kryss og tvers i dette spennende landet og har mange spennende ideer hvis du planlegger rundreise i Colombia.

KLIKK HER og se noen av våre reiseforslag til Colombia

KONTAKT OSS via skjemaet nedenfor
eller ring 22 34 70 70 mandag til fredag 09 til 16


Navn *
Navn

Fakta    

Styresett: Republikk i det nordvestlige hjørnet av Sør-Amerika.
Oppkalt etter oppdageren Christofer Columbus.
Grenser mot: Ecuador, Peru, Brasil, Venezuela og Panama
Kystlinje mot Det karibiske hav og Stillehavet.
Hovedstad: Bogotá
Offisielt språk: Spansk
Store religioner: Katolikker og protestanter
Valuta: 1 peso = 100 centavos - 1000 peso = cirka 3,15 NOK
Landareal: 1 109 500 kvadratkilometer, ca tre ganger så stort som Norge.
Innbyggere (2016): 48 654 000
I januar feirer colombianerne slavenes frigjøring med karneval


Klikk her for reiseforslag til Colombia


Hvorfor vi i Espnes nyter Colombia.

Lonely Planet har utropt Colombia til årets desidert mest varierte reisemål. Og ikke uten grunn – i en æra av fred gjenreiser landet seg med all sin historie, arkeologiske skatter og naturens egne underverker. Friterte bananer, empanadas, maisbrød, grillet kylling, ukjente godbiter, blomster, fjell og kaffe, gir Colombia en himmelsk duft.

Det kan ikke forbigås at Colombia er et fattig land og at kontrastene er store. Men fattigdom til tross, her er smittende latter og livsglede, og et håp om fred henger i luften. Folket i alle sjatteringer fra hvitt til kullsvart, sjarmerer deg i senk.

Kaffe, gull, historie, kultur, koloniarkitektur, karibiske rytmer og en spesiell stil omfavner alle. Her er et fargerikt folkeslag, fra alle blandinger av indianere, til et sterkt afropreg ved den karibiske kysten. Få land kan skryte av å ha strender mot to hav. Colombia har lange kystlinjer både mot Stillehavet og Det karibiske hav. Landet føles romslig med 48 millioner innbyggere, har en størrelse på tre ganger Norge og er en mosaikk av gedigne variasjoner.  Gerilja og narkokarteller er historie, og landet kan omsider leve ut sitt nasjonale motto ”frihet og orden”. Bienvenido a Colombia! 

Historie

Colombia var antagelig bebodd allerede for 13 000 år siden. Indianerne hadde et avansert jordbruk og komplekse politiske systemer 1000 år f.Kr.


KLIKK HER og se noen av våre reiseforslag til Colombia


I 1499 kom spanske erobrere til Colombia, og grunnla Santa Marta i 1525. Colombia var Spanias største gullkilde, og Cartagena ble raskt en av de viktigste havnene i det spanske imperiet. Fordi spanskfødte og amerikanskfødte hadde ulike rettigheter, økte de politiske spenningene i samfunnet. Motstanden mot Spania var stor, og ved hjelp av frihetshelten Simón Bolívar ble de selvstendige i 1819. Så begynte konfliktene mellom de liberale og de konservative og først ved militærkuppet i 1953 begynte de å samarbeide. De delte på makten i tjue år, men i det politiske samarbeidet ble venstresiden utestengt og det førte til geriljabevegelser. 52 år med væpnet konflikt mellom geriljagrupper, hæren, paramilitære grupper fra høyresiden og narkotikaligaer, er dessverre landets moderne historie. I 2016 fikk Colombias president Juan Manuel Santos, Nobelprisen for sin innsats for fred, og Colombias regjering og FARC-geriljaen ble enig om å avslutte 52 års borgerkrig.

Landet har som kjent i flere tiår vært spesielt utsatt, men myndighetene har gjort en formidabel innsats og i dag regnes det som trygt. Sjekk UDs landsider.

 Det colombianske kjøkken

Dette landet har omtrent alt et land kan by på, noe som også innvirker på den kulinariske arena. Fra tett regnskog til høye fjelltopper, fra vakre strender langs den karibiske kyst i nord til enorme grønne landområder noen mil vest for Bogotá. Det betyr at råvarene varierer med det naturen kan by på. På kysten dominerer fisk og skalldyr, og i innlandet er det mye kjøtt på menyen. Noen steder i Colombia spiser de retter som stekte maur og marsvin, andre steder er maur forståelig nok, skikkelig nei-mat.

Måltider er samlingstid for familien. Har du ikke spist varm mat en dag, så regnes det som om du ikke har spist den dagen. Brødskiver i farta teller ikke som måltid i Colombia.

Maten er sjelden veldig krydret og det er moderat bruk av for eksempel chili. Løk i alle varianter, purre, vårløk, hvitløk, vanlig løk og gressløk blir brukt i de fleste retter. Frukt og grønt er variert og godt, samt haugevis av typer vi aldri har hørt om.

Nesten alle colombianske restauranter tilbyr en Menu del Día, altså en dagens meny. Da får du gjerne en forrett bestående av en velsmakende suppe og en hovedrett, ofte med valget mellom kylling og kjøtt. Så er det en søt, og da snakker vi veldig søt, dessert.


KLIKK HER og se noen av våre reiseforslag til Colombia


Noen retter du bør smake:

Patacon brukes ofte som tilbehør til middag. Det lages av en grønn,  umoden og ikke søt stekebanan.
Arepa er vanlig tilbehør til alle colombianske måltider. Det er brød som ligner på en tykk pannekake.
Arroz con coco er en siderett med hvit ris kokt i kokosnøttmelk, vann, salt og sukker.
Fritanga er grillet kjøtt som biff, kylling, ribbe, pølse og kutarm, som blir servert med små poteter, arepas eller med manioc og stekte bananer.

Refajo er nasjonaldrikken basert på øl eller rom, og antagelig det mest colombianske man kan ha i glasset.

Chicha er ekstrem sterk hjemmebrent, ofte laget av mais, men urbefolkningen som lager dette, kan også bruke andre ingredienser.

 Colombias folk

Indianske, spanske og afrikanske slaver har gjennom historien blitt så blandet med hverandre at det er umulig å tallfeste etniske grupper. Det sikre er at de fleste enten er en blanding av hvite og indianere (mestiser) eller blanding av hvite og svarte. Det er 400 indianerstammer, men rene indianere utgjør bare en prosent av befolkningen. Før spansk kolonisering bodde det mellom tre og fire millioner indianere i Colombia.

Colombianerne sies å være spesielt familiekjære. Det er ikke uvanlig at fire generasjoner lever i samme hus. De er også et fest- og musikkelskende folk som elsker karneval, noe som feires overalt i landet. Latinsk temperament betyr lidenskap, og de virkelig store følelsesutbruddene er ofte relatert til fotball. Kampene blir omhyggelig diskutert, spesielt tidlig om morgenen ved juice-trallen på gateplan. Cirka 92 % er katolikker, og eldgamle naturreligioner dyrkes i dag av en bitteliten del av befolkningen.  


KLIKK HER og se noen av våre reiseforslag til Colombia


 Når er det best å reise

Den mest behagelige tiden er i den tørre vinterperioden, likevel er det ingen store hindringer for å reise i sommerperioden, bortsett fra at det til regner mer. Landet ligger tett på ekvator, og det er varmt det meste av tiden. Hovedregelen er at i Bogotá på 2600 høyde, er det alltid kjøligere og på den karibiske kysten er det varmt hele året.

 Visum

Norske statsborgere trenger ikke visum for å besøke Colombia.

Helse

Klikk på linken: https://www.vaksinekart.org/land/colombia.aspx, eller sjekk med din lokale helsestasjon for hvilke vaksiner som er anbefalt.

 Vi i Espnes Reiser er stolte av å presentere et for oss, et splitter nytt program på kryss og tvers av Colombia.  Husk at vi kun lager forslag til rundreiser og skreddersyr etter ønske. Reis når du vil, gjør hva du vil og vær borte så lenge du vil. Alle våre reiseforslag er fleksible. Ønsker du mer eller mindre, så si ifra – vi fikser det!