Fakta    

Antall innbyggere: Ca 776 500
Tidsforskjell til Norge: +5 timer vinter/+4 timer sommer
Hovedstad: Thimphu
Valuta: Indisk rupi, Ngultrun
Statsoverhode: Konge
Offisielt språk: Dzongkha

Religion: Mahayana-buddhisme 75%, indisk- og nepalsk-inspirert hinduisme 25%
Vaksiner: Ta kontakt med Folkehelseinstituttet for å få oversikt over hvilke vaksiner som anbefales.

NB! Det er ulovlig å kjøpe og selge tobakksprodukter i Bhutan. Det er mulig å importere 200 sigaretter ved å betale skatt og importavgift på 200 prosent. Du må kunne frembringe kvittering fra tollvesenet hvis du blir stoppet av politiet med sigaretter, hvis ikke risikerer du å bli tatt for smugling, som har en strafferamme på opptil tre års fengsel.

 

Klikk her for reiseforslag til Bhutan


Bhutan – eventyrlandet

I Bhutan snakker de ikke om brutto nasjonalprodukt (BNP), men om brutto nasjonal Lykke (BNL). I landet som er uten fornøyelsesparker og storby-shopping byr de kun på seg selv og sin kultur. Jomfruelig, med en forbløffende natur, idylliske landskaper, eksotisk arkitektur og en ydmyk og gjestfri befolkning som lever nesten nøyaktig som sine forfedre. Du møter øst og vest, litt nytt og mye eldgammelt i forvirrende kombinasjoner. Ta med gode sko, et åpent sinn og mange minnekort. Alt, absolutt alt - er verdt et bilde.

Hvorfor Espnes liker Bhutan
Det er umulig ikke å bli fascinert av et land der kongen har bestemt at alle skal være lykkelige. Et folk som er rike og fattige på en og samme tid, og det de har, deler de med et stort smil. De er optimistiske og har stor tro på en lykkelig framtid, er stolte av landet sitt som er gjemt i Himalaya, hvor meditasjon, ro, natur og balanse – gir det gode liv. Mange er redde for utviklingen, den går for fort og den rene og pure kulturen er sårbar. Utvikling betyr forvirring, og ifølge en munk i klosteret Tigers Nest, er det å fjerne seg fra Buddhas lære og ønske seg stor rikdom risikabelt. ”Lystenes verden er uhyre komplisert. Selv er jeg er lykkelig her, med en stille fred i sjel og sinn”, sier han. Tigers Nest er antagelig det mest kompliserte sted på denne jord. Det klamrer seg fast til klippesiden og det er et par timer å gå ned til lavlandet. Det er steilbratt, men her som overalt i Bhutan, lever buddhismen i sin opprinnelige form.

For en vestlig er det lett å tenke at dette folket er naive og at isolasjon har stanset en normal utvikling. Spørsmålet er om en såkalt normal utvikling er det gjeveste på jord? Det vil du få svar på i Bhutan.

Noen fakta om landet ”utenfor verden”: Bhutans visjon er å bli verdens første heløkologiske nasjon, og det innen 2020. Miljøet inngår i et lykkeprosjekt, de har verdens yngste dronning, ingen trafikklys, det er røykfritt (fengselsstraff for å selge sigaretter) og de har verdens dårligste landslag i fotball. En reise til Bhutan gjør utvilsomt noe med deg.

Religion og historie
Mahayanabuddhisme i den tibetanske form er statsreligion i Bhutan og tre fjerdedeler av bhutans befolkning er buddhister. De fleste av de øvrige er hinduer. Samfunnet er dypt preget av religion, og tallrike klostre er spredt rundt omkring i landet. Det er cirka 5 000 munker i landet og de har mange roller, også utenom meditasjonen. De er gjerne også leger, lærereog astrologer. På strategiske punkter ligger de store dzongene, som er festningslignende komplekser som rommer både sivil administrasjon og munkemenigheter. Først i 1974 fikk den internasjonale pressen adgang til landet for å overvære kroningen av den daværende kongen, Jigme Singye Wangchuk. Inntil da opprettholdt Bhutan en nesten fullstendig isolasjon. Buddhismen kom til Bhutan cirka år 700 og sies fortsatt å være i sin reneste form med lite påvirkning utenfra. Maskerte dansere og dansegrupper som fremfører drama er vanlige innslag under høytider, og i klostre kan dansen vare i flere dager. Munkene er også dansere.  Alle er maskerte og forestiller helter, demoner, dyr, guder og Jigme Singye Wangchuk av vanlige folk. Danserne nyter kongelig beskyttelse og ivaretar gamle kulturelle og religiøse tradisjoner innen dans og maske-kunst. I det offentlige rom er det påbudt å gå med nasjonaldrakten som er en frakk under kneet med belte i livet og knestrømper for menn og ankelside kjoler med belte for kvinner. I dag er kleskoden mindre streng enn tidligere, og ungdommer i byene kler seg ofte i vestlig stil.


Livet i Bhutan
På grunn av landets høye og trange dalfører har mange bygder liten eller ingen veiforbindelse, og halvparten av innbyggerne har en halvdags gange til bilvei. Den første veien i Bhutan ble bygget i 1962. Landets eneste internasjonale flyplass, Paro flyplass, ligger ved Paro by, og betjenes bare av det nasjonale flyselskapet Druk Air.

I Bhutan arver døtre foreldrenes hus og arrangerte ekteskap er fremdeles vanlig på landsbygda. Det er tillatt med polyandri, som er en praktisk ordning og betyr at flere menn, oftest brødre, er gift med samme kvinne. Dette er en løsning for å bevare arven udelt, og for å skaffe nok arbeidskraft til familien.

Tibetanerne kaller Bhutan for ”Lho Jong Men Jong”, som betyr det sydlige landet med legeurter og dette med rette. Landet er som et stort naturlig apotek med over 300 kjente medisinplanter. Det er også rododendronlandet med cirka 50 kjente arter. De vakreste orkideer i alle farger vokser i tempererte strøk. I underkant av 700 fuglesorter og 165 forskjellige typer pattedyr er registrert. Nasjonaldyret heter takin, en geiteantilope som minner om noe mellom en gnu og en moskushjort.

Cirka 80 % av befolkninger er småbønder og det har vært en streng politikk å hindre masse- flytting til byene.  I Bhutan tror man at naturen er dypt forbundet med menneskets velvære. Harmonien mellom naturen og det åndelige er dypt respektert, og er en viktig del av lykkeprosessen. Brutto nasjonal lykke (BNL) ble opprettet av den fjerde dragekongen før han abdiserte. Han innførte et parlamentarisk demokrati i 2008. Kommisjonen skal sørge for at all politikk som vedtas i Bhutan er i tråd med de fire lykkepilarene som er: lærekraftig økonomisk utvikling, vern av miljøet, vern av den tradisjonelle kulturen og et godt styresett.

Det er gedigne klimaforskjeller i det lille landet som er på størrelse med Danmark. Den sørlige delen har tropisk klima, mens sentrale områder har temperert klima med monsunregn. Ved grensefjellene i Store Himalaya er klimaet nærmest arktisk. Høyeste fjell er Kula Kangri (7 554 moh.)

Å spise:
Ris, bokhvete og mais er basisvarer i kostholdet. Kjøtt fra svin, storfe, jak, fjørfe og mutton er vanlig.

Retten ema datshi, er farlig sterkt krydret med ost og chili, og kan kanskje regnes som nasjonalretten. Den spises av alle over alt, og bhutanerne har positive følelser for retten. Vær forsiktig, dette kan være knallsterkt! Et annet vanlig måltid er ris (ofte rød ris) med sterkt krydrede grønnsaker og kjøtt i en karriblanding. Tibetanske retter som momo (deigboller med fyll) og nudelsuppe er også daglige retter. Ost og smør fra både jak og storfe er utbredt, faktisk blir nesten all melk til ost eller smør.

Om vinteren spiser de jakkjøtt. Det bør kokes lenge for å bli mørt, men tørket jak er godt å gnage på. Søt te med melk er den vanligste drikken. Det finnes ikke ekte kaffe, bare nescafé, men smør-te, risvin og øl blir solgt overalt. Bhutan er det eneste landet i verden som har totalforbud mot salg av tobakk.